<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

A jövő évi büdzsét megalapozó törvényjavaslatban rejtette el a módosítást a kormány. Nem ez az első alkalom, hogy félretolja a kabinet a szociális temetés bevezetésének határidejét. 

Legutóbb nagyjából egy évvel ezelőtt változtatott a kormány, így jelenleg a hatályos jogszabályok alapján 2022-től nyílna lehetősége arra a gyászolóknak, hogy amennyiben nem tudják megfizetni a temetési szolgáltatást, egy olcsóbb megoldást válasszanak. 

A 2022-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatban azonban elrejtettek egy módosító paragrafust, mellyel - különösebb indoklás nélkül - újabb két évvel tolnák ki a bevezetés határidejét, 2024-re. 

Nem ez az első, sem a második alkalom, hogy a kormány úgy dönt, az anyagilag nehéz helyzetben lévő gyászolók számára megoldást jelentő szociális temetést később vezetik be. A mostani halasztás elfogadása után kijelenthetjük: 

legalább 10 évet már biztosan késik a bevezetés. 

Fotó: MTIFotó: MTI

Bár azt hozzátennénk, hogy a jelenlegi koronavírus-járvány függvényében nem lehet véletlen az újabb halasztás. A temetés procedúrája ugyanis - melyet teljes egészében a hozzátartozóknak kell elvégezniük - komoly járványügyi kockázatokat is rejt magában. 

2014 után ugyanis 2019-re halasztották el a jogszabály hatályba léptetését. Ezt a 2019-es büdzsét megalapozó törvénycsomagban 2021-re tolták el, majd tavaly 2022 lett az új céldátum, most pedig újabb két évet kell várni arra, hogy a szociális temetés bekerüljön a temetői szolgáltatások közé. 

A szociális temetés során a hozzátartozók dolga lesz a temetési előkészületek elvégzése, ideértve az elhunyt mosdatását, felöltöztetését, a sír kiásását, a koporsó vagy urna kiszállítását a temetőn belül, valamint a sírba vagy urnába helyezést. A temetést az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattól lehet majd igényelni. 

Az elhunyt hűtéséről, szállításáról, hamvasztásáról viszont az állam gondoskodik, és a sírhelyet is az állam biztosítja. Vagyis a temetési költségek nem terhelik a hozzátartozókat, ha minden szabályt betartanak. Ennek ellenére a javaslat megosztja a közvéleményt, sokan szenvtelennek tartják az ötletet. 

Mindeközben a temető üzemeltetőjének is lesz feladata a szociális temetéssel. Gondoskodnia kell majd az ezzel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi és járványügyi szabályok ismertetéséről. Ha ezt követően a szociális temetést választók nem tartják be a megismert előírásokat, akkor az üzemeltetőnek kell ellátnia a temetéssel kapcsolatos teendőket, a felmerülő költségeket pedig az elhunyt hozzátartozóinak számlázza ki. Vagyis a szabályok be nem tartása is azt eredményezheti, hogy a gyászolóknak kell állnia a temetés költségeit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.