<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
MTI

Varga Mihály pénzügyminiszter a modellváltás mellett érvelt a Corvinus tanévnyitóján.

A Budapesti Corvinus Egyetemen folyó kiemelkedő oktatási és kutató munka kiváló lehetőséget nyújt ahhoz, hogy az itt tanulók nemzetközileg elismert, piacképes tudást szerezhessenek - mondta a pénzügyminiszter a felsőoktatási intézmény tanévnyitó ünnepségén vasárnap Budapesten az MTI beszámolója szerint.

A jövő elitjét akarják képezniA jövő elitjét akarják képezni

A miniszter kiemelte, a kormány elkötelezett az értékes munkahelyek létrehozása, a bérek emelése, illetve a gazdaság fejlesztése mellett és azért dolgozik, hogy mindhárom kérdésre egyértelmű igennel tudjanak felelni.

Varga Mihály közölte, "a kihívások korában élünk", amikor megdőlnek a gazdasági fejlődésre vonatkozó korábbi elvek,  a világ erőközpontjai áthelyeződnek. A kérdés pedig az: mit kell tenni azért, hogy Magyarország és a magyar emberek nyertesei legyenek a 21. századnak. Mindehhez a pénzügyminiszter szerint "a lehető leghatékonyabban kell gazdálkodnunk azzal az erőforrással, ami rendelkezésre áll, az emberek tehetségével.”

Kifejtette, a kormány oldaláról nézve a modellváltás lényege, hogy szabadabb teret kapjon az oktatás és a kutatás, a minőségi munkához megfelelő javadalmazás társuljon és minél több adminisztartív terhet vegyenek le az egyetemek válláról.

Rámutatott, az átalakítással, az ellenkező híresztelések ellenére, nem válik bizonytalanná az egyetemek finanszírozása, épp ellenkezőleg, erősebb lesz.

Varga Mihály elmondta, a kormány elkötelezte magát a felsőoktatásban dolgozók béremelése mellett is: 2017-ben 14 ezer oktató, kutató és tanár bére emelkedett, a modellváltáshoz kapcsolódóan két lépcsőben, 2021 szeptemberében és 2022 januárjában további 15-15 százalékos béremelésre lehet számítani.

A miniszter arról is beszámolt, hogy Magyarország gazdasága kiegyensúlyozottan, gyors ütemben fejlődött a járvány kitörésekor, az államháztarás egyensúlyban volt, az államadósság tartósan és folyamatosan csökkent. Amikor pedig a járvány miatt nagy szükség volt rá, megfelelő forrásokkal rendelkeztek az egészségügyi kiadásokhoz és a gazdaságvédelemhez is.

"Nem az történt, mint 2008-ban, hogy hirtelen elfogytak az energiák és a Nemzetközi Valutalaphoz kellett fordulni. Saját erőnkre támaszkodva védtük meg a munkahelyeket, nyújtottunk segítséget a nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak és tettünk meg mindent az újraindítás érdekében" - fogalmazott a miniszter.

Egyúttal kiemelte, ezért a magyar államháztartás továbbra is segítő, ösztönző pályán marad és az újraindítást fogja támogatni.

Hernádi Zsolt, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány Kuratóriumának elnöke elmondta, az alapítványt úgy alakították ki, az egyetem átalakítását úgy kezdték el, hogy ez az új formálódó magyar elitnek a képzési központja legyen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.