2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Úgy tűnik, Magyarországon kívül a többi régiós ország igyekszik minél inkább izolálódni az oroszoktól. A csehek például azok után, hogy nyáron kiléptek a sajtóban kémbanknak is nevezett Nemzetközi Beruházási Bankból, most a Közös Nukleáris Kutatóintézetben lévő tagságukat mondták fel.

Csehország az év végéig felmondja tagságát a Moszkva mellett működő Közös Nukleáris Kutatóintézetben - közölte hétfőn a cseh oktatási minisztérium. A cseh parlament a kormány javaslatára egyébként már júliusban jóváhagyta a vonatkozó megállapodás felmondását, az erről szóló határozatot pedig Milos Zeman államfő és Petr Fiala miniszterelnök időközben aláírta.

A 66 éve fennálló cseh tagság 2022. december 31-vel hatályos visszavonását az oktatási tárca korábbi vezetője, Petr Gazdík kezdeményezte márciusban, válaszul Oroszország ukrajnai hadműveletére, illetve a Moszkva ellen elfogadott nyugati szankciókra. Gazdík arra hivatkozott, hogy Csehország többé nem tud együttműködni a nukleáris kutatásban egy olyan országgal, amelynek katonai cselekményei veszélybe sodorják a nukleáris energia békés célú felhasználását. A tárcavezető mindenekelőtt Európa legnagyobb atomerőművének, a zaporizzsjai nukleáris létesítménynek a megtámadására utalt, amely időközben orosz erők ellenőrzése alatt áll. Hangsúlyozta, hogy Oroszország megsértette a genfi egyezményeket, amelyek tiltják a nukleáris erőművek elleni támadásokat.

Csehország évente mintegy 5,6 millió dollár tagdíjat fizetett, a most felszabadult forrásokat a hatóságok szerint szintén kutatási célokra fogják fordítani. Ukrajna május 18-án mondta fel tagságát, hasonlóan cselekedett Lengyelország, Bulgária, Szlovákia és a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN).

A Közös Nukleáris Kutatóintézetet 56-ban hozták létre, egyik alapító tagja az akkori Csehszlovákia volt. Célja az elméleti és kísérleti részecskefizika, az atomfizika, a kondenzált anyagok fizikája és a radiobiológia kutatása volt. Oroszország meghatározó szerepet játszik a kormányközi szervezetben, költségvetésének 82 százalékát biztosítja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!