<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Úgy tűnik, Magyarországon kívül a többi régiós ország igyekszik minél inkább izolálódni az oroszoktól. A csehek például azok után, hogy nyáron kiléptek a sajtóban kémbanknak is nevezett Nemzetközi Beruházási Bankból, most a Közös Nukleáris Kutatóintézetben lévő tagságukat mondták fel.

Csehország az év végéig felmondja tagságát a Moszkva mellett működő Közös Nukleáris Kutatóintézetben - közölte hétfőn a cseh oktatási minisztérium. A cseh parlament a kormány javaslatára egyébként már júliusban jóváhagyta a vonatkozó megállapodás felmondását, az erről szóló határozatot pedig Milos Zeman államfő és Petr Fiala miniszterelnök időközben aláírta.

A 66 éve fennálló cseh tagság 2022. december 31-vel hatályos visszavonását az oktatási tárca korábbi vezetője, Petr Gazdík kezdeményezte márciusban, válaszul Oroszország ukrajnai hadműveletére, illetve a Moszkva ellen elfogadott nyugati szankciókra. Gazdík arra hivatkozott, hogy Csehország többé nem tud együttműködni a nukleáris kutatásban egy olyan országgal, amelynek katonai cselekményei veszélybe sodorják a nukleáris energia békés célú felhasználását. A tárcavezető mindenekelőtt Európa legnagyobb atomerőművének, a zaporizzsjai nukleáris létesítménynek a megtámadására utalt, amely időközben orosz erők ellenőrzése alatt áll. Hangsúlyozta, hogy Oroszország megsértette a genfi egyezményeket, amelyek tiltják a nukleáris erőművek elleni támadásokat.

Csehország évente mintegy 5,6 millió dollár tagdíjat fizetett, a most felszabadult forrásokat a hatóságok szerint szintén kutatási célokra fogják fordítani. Ukrajna május 18-án mondta fel tagságát, hasonlóan cselekedett Lengyelország, Bulgária, Szlovákia és a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN).

A Közös Nukleáris Kutatóintézetet 56-ban hozták létre, egyik alapító tagja az akkori Csehszlovákia volt. Célja az elméleti és kísérleti részecskefizika, az atomfizika, a kondenzált anyagok fizikája és a radiobiológia kutatása volt. Oroszország meghatározó szerepet játszik a kormányközi szervezetben, költségvetésének 82 százalékát biztosítja.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.