2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közlés szerint a Cseh Köztársaság hat hónap múlva, 2023. január 27-én kilép az orosz többségi tulajdonú, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) részvényesei közül. 

Az orosz-ukrán háború február 24-ei kitörése után néhány nappal, március elején jelezte Csehország és Románia, hogy a történtek után nincs maradása a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), miután annak legnagyobb részesedésű tagállama az agresszor Oroszország. Nem sokkal később csatlakozott az ezen formában (is) tiltakozókhoz Bulgária és Szlovákia.

Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke aláírja a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodást Budapesten, a Pénzügyminisztériumban. Fotó: MTI
Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke aláírja a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodást Budapesten, a Pénzügyminisztériumban. Fotó: MTI

Ám a hivatalos kilépési kérelem csak nem akart megérkezni a kétes szocialista múltja miatt a hazai ellenzék által kémbankként hívott nemzetközi pénzügyi intézmény budapesti székhelyére - közölték lapunk és laptársunk, a Privátbankár.hu többszöri érdeklődésére az illetékesek.

Most azonban ez megtörtént – legalábbis a csehek részéről. A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közlés szerint 

az IIB értesítést kapott a Cseh Köztársaságtól, hogy hat hónap múlva, 2023. január 27-én távozik a bank részvényesei közül.

Ezzel az IIB tulajdonosainak száma 8-ra csökken, de valószínűsíthető, hogy a már említett három állam is követi a cseheket. A további öt részvényesnek, Oroszországon kívül Kínának, Mongóliának, Vietnamnak és Magyarországnak esze ágában sincs távozni. Sőt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt jelezte, hogy hazánk még növelné is a részesedését.

A Nemzetközi Beruházási Bank jegyzett tőkéje egyébként 1 milliárd 124 millió 500 ezer eurót tett ki 2021 végén, ez a pillanatnyi árfolyamon közel 424 milliárd forintnak felel meg. Ennek a második legnagyobb hányadát, 17,36 százalékát fizette be Magyarország, azaz részesedése most csaknem 74 milliárd forintot ér.

Ugyanakkor a részesedésnövelési szándékok kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az IIB nem úgy működik, mint egy szokásos részvénytársaság, ahol az egyik, kiszállni szándékozó részvényes eladhatja a pakettjét egy másiknak, vagy akár egy addig be nem szállt, potenciális befektetőnek. Ha tehát egy tagország kilép e bankból, akkor az ő részesedésének mértékével automatikusan csökken a jegyzett tőkéje.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!