<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közlés szerint a Cseh Köztársaság hat hónap múlva, 2023. január 27-én kilép az orosz többségi tulajdonú, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) részvényesei közül. 

Az orosz-ukrán háború február 24-ei kitörése után néhány nappal, március elején jelezte Csehország és Románia, hogy a történtek után nincs maradása a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), miután annak legnagyobb részesedésű tagállama az agresszor Oroszország. Nem sokkal később csatlakozott az ezen formában (is) tiltakozókhoz Bulgária és Szlovákia.

Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke aláírja a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodást Budapesten, a Pénzügyminisztériumban. Fotó: MTIVarga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) elnöke aláírja a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezéséről szóló megállapodást Budapesten, a Pénzügyminisztériumban. Fotó: MTI

Ám a hivatalos kilépési kérelem csak nem akart megérkezni a kétes szocialista múltja miatt a hazai ellenzék által kémbankként hívott nemzetközi pénzügyi intézmény budapesti székhelyére - közölték lapunk és laptársunk, a Privátbankár.hu többszöri érdeklődésére az illetékesek.

Most azonban ez megtörtént – legalábbis a csehek részéről. A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közlés szerint 

az IIB értesítést kapott a Cseh Köztársaságtól, hogy hat hónap múlva, 2023. január 27-én távozik a bank részvényesei közül.

Ezzel az IIB tulajdonosainak száma 8-ra csökken, de valószínűsíthető, hogy a már említett három állam is követi a cseheket. A további öt részvényesnek, Oroszországon kívül Kínának, Mongóliának, Vietnamnak és Magyarországnak esze ágában sincs távozni. Sőt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt jelezte, hogy hazánk még növelné is a részesedését.

A Nemzetközi Beruházási Bank jegyzett tőkéje egyébként 1 milliárd 124 millió 500 ezer eurót tett ki 2021 végén, ez a pillanatnyi árfolyamon közel 424 milliárd forintnak felel meg. Ennek a második legnagyobb hányadát, 17,36 százalékát fizette be Magyarország, azaz részesedése most csaknem 74 milliárd forintot ér.

Ugyanakkor a részesedésnövelési szándékok kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az IIB nem úgy működik, mint egy szokásos részvénytársaság, ahol az egyik, kiszállni szándékozó részvényes eladhatja a pakettjét egy másiknak, vagy akár egy addig be nem szállt, potenciális befektetőnek. Ha tehát egy tagország kilép e bankból, akkor az ő részesedésének mértékével automatikusan csökken a jegyzett tőkéje.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.