2018. augusztus 3. 11:02
MTI

Attól tartanak, hogy az oroszok be fognak avatkozni a félidős választásokba is, így elrettentésül elő is terjesztettek erről egy törvényjavaslatot. Az előterjesztők között demokrata és republikánus szenátorok is vannak.

Amerikai demokrata párti és republikánus szenátorok egy csoportja törvényjavaslatot terjesztett elő Oroszország elleni újabb szankciókra. Lindsay Graham dél-karolinai republikánus szenátor - aki a törvényjavaslat egyik fő szorgalmazója - újságíróknak elmondta: a politikusok célja az, hogy megbüntessék Moszkvát az amerikai választásokba történt beavatkozásáért, valamint a szíriai és ukrajnai orosz szerepvállalásáért. A törvényjavaslat egyúttal a kiberbűnözés elleni harc erősítését is szorgalmazza. 

A tervezet az orosz szuverén adóssággal (vagyis a külföldi pénznemben kiadott államkötvényekkel) összefüggő tranzakciók szűkítését indítványozza, orosz energetikai és olajprojekteket, valamint az orosz uránimportot érintő megszorításokat, továbbá az orosz politikai és gazdasági élet egyes szereplői elleni büntető intézkedéseket javasol.

"A jelenleg érvényben lévő szankciók kudarcot vallottak abban, hogy elrettentsék Oroszországot a közelgő félidős választásokba történő beavatkozástól" - fogalmazott Graham szenátor az újságíróknak.

Az amerikai kongresszus tavaly nyáron fogadott el büntető intézkedéseket Oroszország ellen, de néhány törvényhozó úgy látja, hogy e szankciókat a kormányzat ímmel-ámmal tartja be. Bob Menendez, demokrata párti szenátor álláspontja szerint a kormányzat nem szerzett érvényt valamennyi szankciós döntésnek. Ez a mostani törvényjavaslat megerősíti a korábbi törvényben foglaltakat, és - fogalmazott Menendez - "Putyinnak végre meg kell értenie, hogy az Egyesült Államok többé nem tűri el magatartását". 

Csütörtökön délután a Fehér Ház szóvivőjének szokásos sajtóértekezlete előtt tartott tájékoztatón Dan Coats, az amerikai hírszerzés csúcsvezetője, a valamennyi hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) igazgatója arra figyelmeztetett, hogy Moszkva változatlanul folytatja "kiterjedt kampányát" az Egyesült Államok ellen, és célja az Egyesült Államok "meggyöngítése és megosztása". Ugyanezen a sajtótájékoztatón Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter arról beszélt, hogy az orosz befolyásolási kísérletekkel - mint mondta - "az amerikai demokrácia van veszélyben".

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.