2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csütörtökön lejár az idő az Erasmus-pénzek kapcsán.

Mivel a Fidesz nem teljesítette a szükséges módosításokat, ezért a pénteken induló szemeszterben tulajdonképpen biztosra vehető, hogy kimaradnak az Erasmus+ diákcsereprogramból azok a modellváltó, alapítványi formában működő egyetemek, amelyeknek jelenleg nincs erre vonatkozó, érvényes szerződésük.

"A mai napon sürgősségi megkeresést küldtem az Európai Bizottság illetékeseinek többek között azt szorgalmazva, hogy amennyiben a magyar kormány idővel végre eleget tesz a követelményeknek, az érintett diákok kapjanak valamilyen kompenzációt az Uniótól" - írja lapunkhoz eljuttatott közleményében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az Esély Közösség alapítója.

Ujhelyi István az Európai Bizottsághoz fordult. Fotó: MTI
Ujhelyi István az Európai Bizottsághoz fordult. Fotó: MTI

Emlékezetes, az Európai Bizottság korábban szeptember elsejét jelölte meg az utolsó és végső időpontnak azzal kapcsolatban, hogy a közalapítványi formában működő magyar egyetemek kapcsán rendezni lehessen a fennálló összeférhetetlenségi kifogásokat és az érintett diákok, illetve kutatók még esélyt kapjanak arra, hogy részt vehessenek a csereprogramokban. A Fidesz-kormány azonban nem teljesítette maradéktalanul az elvárásokat, sőt, addig húzta az időt, hogy vélhetően már lehetőség sem maradt erre a képviselő szerint.

"Brüsszeli forrásaim egyértelművé tették, hogy az Orbán-kormány láthatóan nem akart megegyezni és nem akarta megoldani a fennálló problémákat: számos esetben például teljesen abszurd módon olyan engedményekhez ragaszkodtak, amelyek az uniós elvárásoktól valójában alig tértek el, viszont akadályozták a teljes megegyezést" - írja Ujhelyi.

Arról, hogy az Orbán-kormány késlekedése és kompromisszumképtelensége milyen károkat okoz és mely felsőoktatási intézményeket érinti, egyelőre nincs pontos és teljes adat. Ezért a mai nappal sürgősséggel az Európai Bizottság illetékes biztosaihoz fordult a képviselő, hogy kiderüljön: pontosan hány modellváltó egyetemet érint a források és a programok elvesztése, ez pontosan hány egyetemi hallgatót és tanárt érint a 2023/2024-es tanévben, illetve, hogy az Európai Bizottságnak szándékában áll-e a későbbiekben valamilyen módon kártalanítani az érintetteket, abban az esetben, ha a magyar kormány végre eleget tesz a követelményeknek. Ez utóbbira ugyanis álláspontja szerint szükség lenne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!