<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Milyen hatása lesz a járványnak a gazdaságra? Hosszantartó vagy rövidebb? Egyelőre senki sem tudja, de van pár tény, amiből kiindulhatunk.

  1. Kínában, Hubei tartományon kívül kb. 1 % a halandóság, ami jelentősen alacsonyabb mint az első becslések
  2. Kínában az extrém karanténnal sikerült gyakorlatilag teljesen leállítani a terjedést, tehát ez máshol is lehetséges
  3. Ennek ára azonban azonnali gazdasági  összeomlás

Ha mindenki egyszerre csinálná meg a nagy karantént, akkor a világ egy hónap alatt túl lehetne ezen, de mivel ilyen szintű koordinációra képtelenek az országok, sőt számos ország szinte bármire képtelen, ezért a folyamat borzasztóan elhúzódhat, és például hiába oldotta meg a problémát Kína drákói erőfeszítéssel, ha mondjuk három hónap múlva Irán vagy bárki más visszafertőzi őket, akkor kezdhetik az egészet elölről. Nyilván ugyanez igaz minden más országra is.

Emiatt a gazdasági összeomlás elhúzódhat, ahogyan a járvány itt-ott fellángol, majd az erőfeszítéseknek köszönhetően alábbhagy, majd újrakezdődik - mindaddig amíg nem lesz oltás és/vagy gyógyszer. Mindez pedig szükségessé fogja tenni, hogy a kormányzatok aktívan beavatkozzanak.

Számos cikk szól arról, hogy nincs ehhez puskapor, de ez abszolút nem igaz. Habár a jegybankok tényleg nem tudnak már nagyon kamatot csökkenteni, de a kormányzatok bármekkora összeget elkölthetnek, és ha szükség lesz rá el is fognak. Mindenképpen szükség lesz először is a különböző szektoroknak (pl. turizmus) nyújtott hitelek szinte automatikus meghosszabbítására kormányzati segítséggel/garanciaprogramokkal, állami áthidaló hitelekre, a bankszektor hitelei egy részének garantálására, újabb jegybanki hitelprogramokra, közvetlen vállalati kötvényvásárlásra, a fő kockázat ugyanis az, hogy a hirtelen bevételkiesés miatt a rövidtávú likviditási válság miatt számos cég csődbe megy - ám ez elkerülhető!

Ezen kívül azonban a standard költségvetési élénkítésnek még számtalan formája lehet, a legegyszerűbb az, amire már Hong Kongban volt is példa, ott minden 18 év feletti állampolgár kapott egyszeri kb. 400 ezer forintnyi összeget, de szó lehet adójóváírásról, egyszeri személyi jövedelemadó-kedvezményekről, vagy bármi másról, ami több pénzt hagy a vállalkozások és/vagy a lakosság zsebében. A költségvetési stimulus segíthet átvészelni azt a 3-9 hónapot, amit ki kell húzni, és ha kellően gyorsak lesznek a döntéshozók, akkor nem sérül a gazdaság mindeközben, és már 2021-től gyors növekedés indulhat újra a gazdaságban. Az egyetlen, amit el kell kerülni, az a (főleg kis és közepes) cégek hirtelen csődbemenetele, ha ezt megoldjuk, akkor nem lesz tartós sérülés, és a sokk után gyors talpraállás jön.

A gazdaságban tehát nagyon mély, ijesztően mély, ám helyes kezelés mellett viszonylag rövidebbtávú (de azért rosszabb esetben akár egész 2020-ban kitartó) mélyrepülés lehet, amit azonban (ha nem rontjuk el a gyógyszeradagolást) 2021-től, vagy akár már hamarabb erős felívelés követhet. A jelenlegi helyzet egy hatalmas sokk, egy gazdasági szívleállás, de van defibrillátorunk - reméljük tudni fogjuk használni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.