Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Zsiday Viktor

Milyen hatása lesz a járványnak a gazdaságra? Hosszantartó vagy rövidebb? Egyelőre senki sem tudja, de van pár tény, amiből kiindulhatunk.

  1. Kínában, Hubei tartományon kívül kb. 1 % a halandóság, ami jelentősen alacsonyabb mint az első becslések
  2. Kínában az extrém karanténnal sikerült gyakorlatilag teljesen leállítani a terjedést, tehát ez máshol is lehetséges
  3. Ennek ára azonban azonnali gazdasági  összeomlás

Ha mindenki egyszerre csinálná meg a nagy karantént, akkor a világ egy hónap alatt túl lehetne ezen, de mivel ilyen szintű koordinációra képtelenek az országok, sőt számos ország szinte bármire képtelen, ezért a folyamat borzasztóan elhúzódhat, és például hiába oldotta meg a problémát Kína drákói erőfeszítéssel, ha mondjuk három hónap múlva Irán vagy bárki más visszafertőzi őket, akkor kezdhetik az egészet elölről. Nyilván ugyanez igaz minden más országra is.

Emiatt a gazdasági összeomlás elhúzódhat, ahogyan a járvány itt-ott fellángol, majd az erőfeszítéseknek köszönhetően alábbhagy, majd újrakezdődik - mindaddig amíg nem lesz oltás és/vagy gyógyszer. Mindez pedig szükségessé fogja tenni, hogy a kormányzatok aktívan beavatkozzanak.

Számos cikk szól arról, hogy nincs ehhez puskapor, de ez abszolút nem igaz. Habár a jegybankok tényleg nem tudnak már nagyon kamatot csökkenteni, de a kormányzatok bármekkora összeget elkölthetnek, és ha szükség lesz rá el is fognak. Mindenképpen szükség lesz először is a különböző szektoroknak (pl. turizmus) nyújtott hitelek szinte automatikus meghosszabbítására kormányzati segítséggel/garanciaprogramokkal, állami áthidaló hitelekre, a bankszektor hitelei egy részének garantálására, újabb jegybanki hitelprogramokra, közvetlen vállalati kötvényvásárlásra, a fő kockázat ugyanis az, hogy a hirtelen bevételkiesés miatt a rövidtávú likviditási válság miatt számos cég csődbe megy - ám ez elkerülhető!

Ezen kívül azonban a standard költségvetési élénkítésnek még számtalan formája lehet, a legegyszerűbb az, amire már Hong Kongban volt is példa, ott minden 18 év feletti állampolgár kapott egyszeri kb. 400 ezer forintnyi összeget, de szó lehet adójóváírásról, egyszeri személyi jövedelemadó-kedvezményekről, vagy bármi másról, ami több pénzt hagy a vállalkozások és/vagy a lakosság zsebében. A költségvetési stimulus segíthet átvészelni azt a 3-9 hónapot, amit ki kell húzni, és ha kellően gyorsak lesznek a döntéshozók, akkor nem sérül a gazdaság mindeközben, és már 2021-től gyors növekedés indulhat újra a gazdaságban. Az egyetlen, amit el kell kerülni, az a (főleg kis és közepes) cégek hirtelen csődbemenetele, ha ezt megoldjuk, akkor nem lesz tartós sérülés, és a sokk után gyors talpraállás jön.

A gazdaságban tehát nagyon mély, ijesztően mély, ám helyes kezelés mellett viszonylag rövidebbtávú (de azért rosszabb esetben akár egész 2020-ban kitartó) mélyrepülés lehet, amit azonban (ha nem rontjuk el a gyógyszeradagolást) 2021-től, vagy akár már hamarabb erős felívelés követhet. A jelenlegi helyzet egy hatalmas sokk, egy gazdasági szívleállás, de van defibrillátorunk - reméljük tudni fogjuk használni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.