2019. szeptember 2. 14:20
mfor.hu

Kína szárazföldi erőinek létszámát egymillió alá csökkentették, de mellette kiemelten fejlesztik a légierőt, a rakétásokat és a hadiflottát.

A brit Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete felmérése szerint a kínai földi csapatok létszáma a csökkentés után is mintegy kétszerese az amerikai szárazföldi egységek létszámának, míg fegyverzetét még csak részben sikerült modernizálni. A pekingi vezetés idén júliusban kiadott Fehér Könyve is utal rá: kétséges, sikerül-e befejezni a korszerűsítést a korábban tervezett dátumra, 2021-re, a Kínai Kommunista Párt alapításának 100. évfordulójára.

Az eredeti, 2008-ban kiadott tervek szerint a centenáriumra alapvetően gépesíteni kell a földi erőket és „jelentős haladást„ kell elérni azoknál a digitalizált információs rendszerek bevezetésében. A közelmúltban kiadott Fehér Könyvben viszont az olvasható, hogy „a jó előrehaladás ellenére befejezésre vár még a gépesítés és sürgetően szükség van az információs rendszerek javítására.”

A brit tanulmány szerint a földi seregnél várható elmaradás 2020-ra. Óriási feladat ilyen méretű erő korszerű fegyverzettel való felszerelése – különösen akkor, ha elsőbbséget élveznek a fejlesztésnél a hadiflotta, a légierő és a rakétás csapatok.

Az IISS nyilvántartása szerint

Kína 5800 harckocsijának mintegy 60 százaléka tekinthető korszerűnek, kétezer a szovjet T-54-es licence alapján épült, elavult típus.

Hadrendbe állították ugyan a ZTQ-15 jelzésű könnyű harckocsit, de azzal eddig csak egy, legfeljebb két dandárt szereltek fel. Még rosszabb a helyzet a páncélozott járművekkel, önjáró lövegekkel: a mintegy 50 brigád közül csak 20 rendelkezik ezekből a legújabb típusokkal.

A gyakorlatban a teljes modernizáláshoz arra volna szükség, hogy több ezer löveget, páncélozott járművet állítsanak hadrendbe a következő két évben, ami igencsak valószínűtlen. Realistább becslések azt mutatják, hogy a járművek, a lövegek és légvédelmi rendszerek 50 százaléka lesz korszerűnek tekinthető 2020-ra. Ugyanakkor tudni kell, hogy a még csak részben modernizált kínai földi haderő is igen jelentős, miközben a hadiflotta és a légierő sokkal előrébb tart a korszerűsítésben.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.