<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Varga Judit igazásgügyminiszter nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a tárgyalóasztalnál együttműködjön Magyarország és az EU, és végül mindenki megtalálja a maga számítását.

Együtt lehet működni az EU-val az eltérő ideológia ellenére

Csupán azért, mert bizonyos alapvető elvi kérdésekben nem értenek egyet a partnerek, nem jelenti azt, hogy ne tudnának együttműködni a tárgyalóasztalnál pragmatikus alapon - mondta Varga Judit a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Szerinte a magyar-EU-kapcsolatokban naiv dolog nyugvópontot várni, főként ideológiai téren, de el lehet jutni egy olyan állapotba, ahol mindenki megtalálja a maga számítását. Igaz, azt is alaposan kifejtette: úgy látja, hogy az európai elit politikai programja elszakadt az európai emberek valós igényeitől. 

Varga Judit nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy az év végén Magyarországra érkező Pegasus-vizsgálóbizottság meghívásának eleget téve részt vesz-e egy meghallgatáson az ügyben, de szavaiból arra következtethetünk, hogy inkább nem: szerinte amiről kérdeznék, az minden országban a nemzetbiztonság területéhez tartozik; szerinte az európai és hazai baloldal próbál "már átbeszélt, korrekten rendezett kérdéseket újranyitni és politikai álvitákat gerjeszteni".

Varga Judit igazságügyminiszter. Fotó: MTI Varga Judit igazságügyminiszter. Fotó: MTI

Kötelezettségszegési eljárás: mire lesz belőle valami, már sehol se lesz az árstop?

Az extraprofitadó és a benzinárakkal kapcsolatosan bevezetett hatósági árak miatt (valójában a külföldi rendszámú autók számára eltérő áron történő üzemanyag-értékesítés miatt - a szerk.) feltehetően kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen. Ezzel kapcsolatban az igazásgügyminiszter azt mondta: szemellenzős és rugalmatlan felfogás, ha a bizottság ilyenkor is a békeidős belső piaci normákat akarja alkalmazni. A kormány fel akart lépni az üzemanyag-turizmus ellen, és egy velencei precedenst is látnak, amivel szükség szerint igazolni tudják a külföldi rendszámú autósok megkülönböztetését.

Varga Judit válaszából az is kiderül, hogy a kormány az uniós folyamatok szokásos lassúságára is játszik.

"(...) mire az ügy a végére ér, lehet, hogy már nem is lesz szükség az árstopra Magyarországon, bármiféle következmény vagy kényszerítés pedig csak évek múlva képzelhető el egy ilyen ügyben"

- mondta.

Ryanair-ügy: meglesz a következmény

Az új kormányban az igazságügyi tárcához került a fogyasztóvédelmi politika is, ezért a Ryanair-ügyről is kérdezték a minisztert, aki elmondta:

"Van jogi keret arra, hogy ezt az arroganciát, ami sok állampolgárunk számára nagyon sérelmes, közelebbről megvizsgáljuk."

A Ryanair hozzáállásának meglesz a következménye - fogalmazott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.