<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A pénzügyminiszter (-jelölt) az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt beszélt nagy vonalakban a jövőbeli tervekről.

Varga Mihály eddigi pénzügyminiszter a várományosa is a tárcának, a jelöltet csütörtök reggel hallgatja meg az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága. A Portfolio tudósítása szerint Varga Mihály a költségvetés előtt álló kihívásokról is beszélt: folytatni kell a tavaly elkezdődött, mintegy 1000 milliárd forintra tehető egyensúlyteremtést, azaz a kiadási zárolást és beruházások elhalasztását. 

Korrigálás kell, megszorítás nem lesz - ki kap a nyakába különadót?

Szükség lesz az idei költségvetés korrigálására is

- részben az infláció mértéke miatt, részben pedig az orosz-ukrán háború miatt bevezetett (és bevezetésre kerülő) Oroszországot érintő szankciók és a világgazdaság teljesítményének gyengülése miatt is. Hogy milyen mértékű és jellegű korrigálásra lesz szükség, azt többszöri kérdésre sem árulta el, de úgy fogalmazott: megszorítás nem szerepel a kormány tervei között. A 4,9 százalékos hiánycélt mindenesetre továbbra is tartani szeretné a kormány.

Varga Mihály pénzügyminiszter egy 2022. májusi rendezvényen. Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Varga Mihály pénzügyminiszter egy 2022. májusi rendezvényen. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Később aztán kitért arra, hogy ezek az intézkedések kitérhetnek egyes ágazatok extraprofitjának megcsapolására - hogy milyen szektorok számíthatnak különadóra, az még nem derült ki.

A 2023-as költségvetés előkészítése már elkezdődött, a nyáron fogadhatja el a parlament. 3-4 százalék körüli növekedést és 3,5 százalékos hiányt tervez a kormány, az államadósság csökkentésének folytatása (a GDP 73,8 százalékára) mellett. 

Aggódhatnak a katás vállalkozások?

Kérdésre válaszolva Varga Mihály azt is elmondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelzései alapján megvizsgálják a kata adónem kérdését is - az MKIK szerint a jelenlegi formában "nem tűnik célravezetőnek".

Van, amiben igazat ad Matolcsy Györgynek

A Magyar Nemzeti Bankot és annak elnökét is érintette beszédében Varga Mihály. Egyrészt jelezte: az inflációval szemben a legtöbb eszközzel a jegybank rendelkezik, ezért mindig a Monetáris Tanács inflációs prognózisát veszik alapul - ezzel egy füst alatt a jelentős inflációval kapcsolatos felelősséget is igyekezett tehát az MNB felé tolni. Másrészt egy kérdésre válaszolva elmondta: egyetért Matolcsy Györggyel abban, hogy az infláció, a költségvetés és a fizetési mérleg egyensúlyára figyelni kell, amihez elsőként a költségvetésben kell meghozni a döntéseket.