3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egész jó havi adatok ellenére is elképesztő a költségvetés hiánya.

A költségvetés júniusban 107,8 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami az elmúlt 22 év legkedvezőbb 6. havi mutatója - írja a Pénzügyminisztérium lapunknak elküldött közleménye.

Június végéig az államháztartás központi alrendszere 2 656,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2 640,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 145,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 161,9 milliárd forintos hiányt mutattak. Júniusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 107,8 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben az előző évi azonos havi 132,7 milliárd forintos deficittel - írják továbbá.

Azt érdekes módon nem részletezi a közlemény, hogy a pozitív összevetések mellett ez azt is jelenti, hogy az idei évre tervezett egész éves hiány, azaz 2514,8 milliárd forintot már az év felénél meghaladta a hiány, a 2656,4 milliárd forint ugyanis már az éves terv 106 százalékát teszi ki.

A közlemény az okokról is szót ejt.

Kiemelendő, hogy június végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 2 009,5 milliárd forintot tettek ki, amely 649,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben volt esedékes - írják.

Tartósan meghaladják az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3 326,0 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1 352,7 milliárd forintot fordítottunk június végéig.

Az uniós források érkezése hazánkba továbbra is folyamatos: június végéig 578,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 945,7 milliárd forintot tettek ki.

"A kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az erősödő gazdasági teljesítmény és a javuló költségvetési folyamatok egyaránt segítik a 4,5 százalékos hiánycél elérését" - zárul a közlemény.

A hétfő délelőtti Kormányinfón a kormány nevében Gulyás Gergely bejelentette, hogy a "háborúellenes akcióterv" jegyében maradnak a korábban kivetett különadók, és a bankoknak, multiknak és energiacégeknek "védelmi hozzájárulást" kell fizetniük.

Ezek a bejelentések természetesen nem függetlenek a költségvetésen tátongó, betömhetetlennek látszó lyukaktól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!