4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar kormány 2010 óta stratégiai partnerként tekint az egyházakra, és minden támogatást megad áldásos tevékenységükhöz - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Debrecenben, az Orando et Laborando - Imádkozva és dolgozva elnevezésű templomfelújítási projekt zárórendezvényén a helyi egyetemi templomban.

Varga Mihály jelezte: az elmúlt 12 évben több mint háromezer hazai és 860 határon túli magyar templom építését, illetve felújítását támogatták mintegy 220 milliárd forint értékben. A Tiszántúli Református Egyházkerületben 50 milliárd forintot fordíthattak ebben az időszakban templomfelújításra, a hat templomot érintő Orando et Laborando projekt mintegy 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg - tette hozzá a tárcavezető.

A templomavatón Varga Mihály kiemelte: a hívő ember tisztában van azzal, hogy a teremtőhöz való viszonya minden cselekedetére kihat, "ha az ember nem ismeri el az Istent maga fölött, akkor előbb-utóbb magát tekinti Istennek, és ennek, ismerjük a történelemből, mindig rossz vége szokott lenni".

Hozzátette: a felújított egyetemi templomban se feledkezzenek meg azokról, akiket a szomszédban háború gyötör. "Egy olyan háború, amelynek végső mozgatórugói között ott van az alázat ellenkezője, az emberi hatalomvágy és kapzsiság".

Az eredmény is tartósabb szerinte. Fotó: MTI/Mészáros János
Az eredmény is tartósabb szerinte. Fotó: MTI/Mészáros János

A pénzügyminiszter ugyanakkor figyelmeztetett a tőlünk nyugatra zajló szellemi átrendeződésre, visszarendeződésre, amikor templomok tűnnek el, kereszteket vesznek le hivatalok faláról, adventi idézeteket próbálnak hitelteleníteni, mondván: azok kirekesztőek a többi véleménnyel szemben, vagy éppen kiszerkesztik az európai uniós alapdokumentumokból a keresztény gyökerekre való hivatkozásokat.

"Háború idején templomot avatni, ez is egyfajta forradalom" - hangoztatta Varga Mihály hozzátéve, hogy "noha ez csendesebb, és lassabb, de igazabb, mint az igazi, és reményeink szerint az eredménye is tartósabb lesz".

Azt mondta, "az egyházakban annak az alázatnak a letéteményeseit látjuk, amely nélkül a béke elképzelhetetlen". Hozzátette: a Tiszántúli Református Egyházkerületben a projekt keretében felújított hat templom egyben a béke hírnöke, a béke szigete is.

"A béke eléréséhez nagyban hozzá tud járulni egy különleges haderő, a hívők közössége, hálózata" - mondta a felújított debreceni egyetemi templomban a pénzügyminiszter.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy az elmúlt évek jelentős gazdasági fejlesztései mellett a kormány, az önkormányzat és az egyházak összefogásának eredményeként számos egyházi intézmény is megújult a megyeszékhelyen. Hozzátette: az elmúlt tíz évben a három történelmi egyház templomainak, oktatási és szociális intézményeinek több mint fele megújult Debrecenben, miközben újak is épültek.

Kossa György, az egyetemet fenntartó gróf Tisza István alapítvány kuratóriumi elnöke - utalva az egykori Református Kollégiumra épülő helyi felsőoktatásra - azt mondta, "a tudomány csak hittel karöltve találja meg az igazságot".

Fekete Károly tiszántúli református püspök igei köszöntőjében felidézte, hogy a most műemlékként felújított egyetemi templomot 1942-ben Borsos József debreceni főépítész tervei alapján építették fel. A tervező "Méliusz" jeligével adta be a végül nyertes pályázatát - mondta a püspök, felidézve, hogy Méliusz-Juhász Péter volt az, aki megszilárdította Debrecen reformációját, és elsőként kapott szobrot az egyetem főépülete előtti szoborparkban.

Az egyházi vezető jelezte azt is, hogy az Orando et Laborando projekt keretében a debreceni egyetemi templom mellett a helyi Csonkatemplomként ismert Kistemplom, a Kossuth utcai Verestemplom, valamint a létavértesi, a kismarjai és a szatmárcsekei református templom újult meg.  (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!