2p

A kormány 2010 óta következetesen azt az adófilozófiát képviseli, hogy nem emelni kell az adókat, hanem beszedni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten, a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége (VJASZSZ) ünnepi közgyűlése után tartott rendezvényen.

A tárcavezető kiemelte: az OECD és az EU felmérései szerint Magyarország tudta a legnagyobb arányban fehéríteni gazdaságát: a beszedhető és ténylegesen beszedett áfa különbözete (áfa-rés) 21-22 százalékról 5-6 százalékra csökkent az elmúlt években. Ez az arány 2010-ben még 30-35 százalék volt, vagyis a költségvetés az áfabevételeinek mintegy harmadáról mondott le - emelte ki.

A hatékonyság növelése, a gazdaság fehérítése a VJASZSZ és más szakmai partnerek nélkül nem valósult volna meg - fogalmazott a pénzügyminiszter. Az adók hatékonyabb beszedése, a gazdaság fehéredése teszi lehetővé az adók csökkentését és azt, hogy a gazdaság emelkedő pályán maradjon. Ezek az intézkedések adják a kormány gazdaságpolitikai mozgásterének legfontosabb kereteit - mutatott rá.

Varga Mihály az áfa-rés csökkenéséről is beszélt. Fotó: MTI
Varga Mihály az áfa-rés csökkenéséről is beszélt. Fotó: MTI

Emlékeztetett, hogy az uniós csatlakozás után jelentősen megváltoztak a feltételek, a vámpolitika az Európai Unió hatáskörébe került, és a közös uniós vámkódex alapján határozzák meg.

A schengeni övezet tagjaként Magyarországra és az országon keresztül jelentős mennyiségű áru érkezik az Európai Unióba - hangsúlyozta.

A miniszter kifejtette: jelenleg a vámkezelések 100 százaléka elektronikusan történik, így pontos adatok állnak rendelkezésre, amelyek szerint öt éve az import- és export vámáru-nyilatkozatok száma 700 ezer volt, amely tavaly megközelítette az 1 milliót. Ezen felül tavaly az e-kereskedelmi forgalomban is benyújtottak még további mintegy 38 millió darab vámáru-nyilatkozatot. A vámbeszedés költsége tavaly 37 milliárd forintot ért el, az importáfa-bevételek megközelítették a 530 milliárd forintot, az előbbi 57, utóbbi 24 százalékkal nőtt éves szinten. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!