2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár a pénzügyminiszter nagy örömére befektetésre ajánlja Magyarországot a Scope Ratings, a berlini hitelminősítő csak 2-3 százalékos magyar GDP-emelkedésre számít idén.

Befektetésre ajánlja Magyarországot a Scope Ratings! – írja péntek esti Facebook-bejegyzésében Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a berlini hitelminősítő döntését követően tette közzé örömteli posztját, hozzászólásában pedig kifejti, a három nagy után a berlini Scope Ratings hitelminősítő is megerősítette Magyarország ’BBB’ besorolását stabil kilátás mellett. Varga a kommentben azt írja, a hitelminősítő kedvezően értékelte a versenyképességet erősítő beruházásokat és hazánk ellenállóképességét a negatív külső hatásokkal szemben. A hozzászólásban viszont egy kedvezőtlen hírt is elrejtett a fiskális politika vezetője:

„A Scope Ratings 2-3 százalék körüli gazdasági növekedésre, csökkenő költségvetési hiányra és államadósságra számít Magyarországon a következő években.”

Ilyen alacsony lesz az idei növekedés? Fotó: Facebook / Varga Mihály
Ilyen alacsony lesz az idei növekedés? Fotó: Facebook / Varga Mihály

Korábban lapunk többször is foglalkozott az idei évre várható magyar GDP-növekedés ütemével. A kormány a 2024-es költségvetést még „4 százalék körüli” növekedési ütemmel tervezte meg, ám december közepi előrejelzésében a Magyar Nemzeti Bank immár második alkalommal csökkentette a GDP-bővülés előrejelzési sávját: Matolcsy Györgyék már csak 2,5-3,5 százalékos növekedésre számítanak 2024-ben. Varga Mihály az elmúlt év végén azt közölte, a növekedés 3,6 százalék lesz, míg az Európai Bizottság 2,4 százalékos GDP-bővülést jósol.

A végeredmény nemcsak makrogazdasági szempontból nem mindegy, hanem amiatt is fontos, hogy a kormány fizet-e nyugdíjprémiumot novemberben. A legutóbbi Kormányinfón megkérdeztük erről Gulyás Gergelyt, a kancelláriaminiszter azt válaszolta, ha a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, lesz nyugdíjprémium. A Scope Rating szerint azonban messze leszünk ettől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!