<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A pénzügyminiszter úgy látja, az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.

Magyarország megfelelően és az aktuális kihívásokhoz illeszkedően reagált a koronavírus-járvány okozta válságra – fogalmazott Varga Mihály az 59. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén. Az elmúlt másfél évre visszatekintve a miniszter kijelentette: Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely már elérte a járvány előtti teljesítményét.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen (Fotó: MTI/Soós Lajos)Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Mint mondta: a gazdaságpolitika legerősebb kihívása jelenleg a növekedés pandémia előtti lendületének visszaszerzése. Ehhez adottak a feltételek – jelentette ki Varga Mihály az idei II. negyedév GDP-adatait elemezve. A mintegy 18 százalékos növekedéshez szinte minden ágazat hozzájárult, és kedvező arányú és irányú változás figyelhető meg a gazdaság szerkezetében. Az infokommunikáció, az ipar-építőipar és a pénzügyi biztosítási tevékenység váltak húzóágazattá.

A kiemelkedő II. negyedéves adatok is megerősítik, hogy rekord magas GDP-növekedés várható 2021-ben. Mértékadó nemzetközi szervezetek szerint Magyarország gazdasági teljesítménye 7-8 százalékkal bővülhet idén, a kormány 7,5 százalékra várja a 2021-es növekedést.

A munkaerőpiaci adatok is azt jelzik, hogy a gazdaság magára talált – tájékoztatott a miniszter kiemelve, hogy mára a foglalkoztatottak száma elérte a 4,7 millió főt. 

Varga Mihály úgy véli, hogy a kormány akkor jár el helyesen, ha tovább folytatja a támogató pénzügypolitikát. A gazdaság újraindítása nem szenvedhet késedelmet, a kormány fiskális politikája is ezt a célt szolgálja. Mint mondta: a magas GDP mellett az adósságszabály betartásával nagyobb adósságfelvételre nyílt lehetőség idén.

A régiós összehasonlításban is sikeres devizakötvény kibocsátásra emlékeztetve Varga Mihály az alacsony hozam és a hosszú lejárati idő miatt megfontolt és hasznos döntésnek nevezte azt. A miniszter a pénzügypolitika előtti kihívásokról szólva középtávon az egyensúlyi pozíció visszaszerzését és az adósságszint csökkentését tartja a legfontosabb feladatnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.