2p

Magyarországon átlagosan 27 éves korukban hagyják ott a szülői házat a fiatalok. Ezzel a középmezőnyben végeztünk. Bár ha jobb lenne a lakáshelyzet, hamarabb megtennék ezt a lépést.

2022-ben a fiatalok az Európai Unióban átlagosan 26,4 éves korukban hagyták el szülői házukat . Ez az átlag azonban eltérő volt az EU-országok között - ez derül ki az Eurostat felméréséből.

A legmagasabb, 30 év feletti átlagéletkort Horvátországban (33,4 év), Szlovákiában (30,8), Görögországban (30,7), Bulgáriában és Spanyolországban (mindkettő 30,3), Máltán (30,1) és Olaszországban (30,0) jegyezték fel. 

Ezzel szemben a legalacsonyabb átlagéletkort, valamennyien 23 év alattiak, Finnországban (21,3 év), Svédországban (21,4), Dániában (21,7) és Észtországban (22,7) regisztrálták. 

Ha az ingatlanhelyzet jobb lenne, lejjebb menne a korhatár. Fotó: Depositphotos
Ha az ingatlanhelyzet jobb lenne, lejjebb menne a korhatár. Fotó: Depositphotos

10 év leforgása alatt 14 uniós országban nőtt a szülői házat elhagyó fiatalok átlagéletkora, leginkább Horvátországban (+1,8 év), Görögországban (+1,7) és Spanyolországban (+1,6). 2012-ben az EU-ban a legalacsonyabb átlag Svédországban volt, ahol a fiatalok 19,9 évesen hagyták el szülői házukat, ám 10 év alatt ez az átlag 1,5 évvel nőtt. 

Az EU-ban átlagosan a férfiak később hagyták el a szülői házat, mint a nők: a férfiak 27,3 évesen, a nők 25,4 évesen 2022-ben. Ez a különbség minden országban megfigyelhető volt, azaz a fiatal nők 2022-ben költöztek ki a szülői házból átlagosan korábban, mint a fiatal férfiak.

A férfiak átlagosan 30 éves koruk után hagyták el szülői házukat 9 uniós országban (Horvátország, Bulgária, Görögország, Szlovákia, Spanyolország, Olaszország, Málta, Szlovénia és Portugália), míg a nők esetében ez csak egy országban van így: Horvátország.

A legszélesebb nemek közötti különbség Romániában volt, ahol a fiatal férfiak 29,9 évesen, a nők pedig 25,4 évesen távoztak (4,5 év különbség a nemek között), ezt követi Bulgária (4,1 év különbség), ahol a férfiak 32,3 évesen, a nők 28,2 évesen költöztek el. évek. Ezzel szemben Luxemburgban (0,5 év különbség), Svédországban (0,6), Dániában és Máltán (mindkettő 0,7) volt a legszűkebb a különbség a szülői házat elhagyó fiatal férfiak és nők között. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!