2p

Nem fest jó képet az Európai Unióról, hogy a teljes népesség átlagánál nagyobb a fiatalok körében a szegénység. Az egyes országok között persze ebben is hatalmas eltérések mutatkoznak.

Mély anyagi és a szociális nélkülözéssel a 15–29 éves fiatalok 6,1 százaléka került szembe az Európai Unióban 2022-ben. Ennél csak egy kicsit rosszabb a teljes népesség, nevezetesen a magánháztartásokban élők 6,7 százalékos mélyszegénységi adata. Az átlag persze országonként jelentős eltéréseket mutat.

A fiatalok jelentős részének nincs oka az örömre. Fotó: Depositphotos
A fiatalok jelentős részének nincs oka az örömre. Fotó: Depositphotos

A legrosszabb helyzetben a romániai, a bulgáriai és a görögországi fiatalok vannak az Eurostat szerint. Ezekben az országokban 25,4, 18,6 és 14,9 százalék a mély szociális nélkülözésben élők aránya a vizsgált fiatal korosztályban. Magyarország ugyan hátulról a negyedik, 7,8 százalékos adattal, ám erről legalább elmondható, hogy lényegesen jobb arány, mint az előbbiek.

A magyar adat az 5–8 százalékos sávba került, olyan országokkal együtt, mint Belgium, Németország, Franciaország, Spanyolország, Írország és Szlovákia. Ezeknek az országoknak 5,4 és 6,3 százalék között mozog a mutatója. Szlovákia esetén 6 százalék a mélyszegénységben élő fiatalok aránya korosztályukon belül. A maradék két visegrádi ország nincs látótávolságban Magyarország előtt. Csehország és Lengyelország mutatója ugyanis 1,8-1,8 százalék. Horvátország estén 1,7 százalékot, Szlovéniánál 0,5 százalékot mértek az Eurostat munkatársai. A balti államok a 2-5 százalékos sávba kerültek.

Annak a kockázata, hogy egy 15–29 éves fiatalnak a szegénység vagy a szociális kirekesztettség sorsa jut
(AROPE mutató) 24,5 százalék volt az EU-ban 2022-ben. Ez 2,9 százalékponttal magasabb a népesség egészének 21,6 százalékos átlagánál. A nagyon alacsony jövedelmű háztartásokban élők 8,7 százaléka tartozott ebbe a korosztályba, ami a teljes népesség átlagánál 0,4 százalékponttal magasabb.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!