<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha a Főváros felmondja az atlétikai világbajnokság rendezését, akkor a kormány nem utalja az Egészéges Budapestért Program következő 10,2 milliárd forintot. 

Ha Karácsony Gergelyék felmondják a ‘23-as atlétikai vb-ről kötött megállapodást, akkor “a polgárjog szabályai szerint vissza kell fizetniük az első 10 milliárd forintot is, amit a kormány 2020-ban átutalt egészségügyi fejlesztésre a fővárosnak” - erősítette meg az atv.hu kérdésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda.

Vajon mi lesz a vége? Fotó: DepositphotosVajon mi lesz a vége? Fotó: Depositphotos

Így most már bizonyosnak tűnik, hogy a kormány részéről nem utalják október 31-ig a fővárosnak azt a 10,2 milliárdost forrást, amit egészségügyi alapellátásra, valamint a járóbeteg-ellátás fejlesztését célzó projektekre használnának (Egészséges Budapestért Program).

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes (DK) szerdán az ATV Egyenes beszédben jelentette ki, hogy ha október 31-ig nincs forrás, “akkor bizony a Fővárosi Közgyűlés szeptember 1-jei határozatának az értelmében a fővárosi önkormányzatnak van egy olyan döntése, hogy az atlétikai vb-t fel fogjuk mondani”.

A Kormányinfón csütörtökön az atv.hu kérdésére válaszolva Gulyás Gergely kétségbe vonta, hogy lenne olyan jogosultsága a fővárosnak a 23-as atlétikai VB lemondására. Ezen kívül közölte: a sajtóban azt látták, hogy éppen Gy.Németh Erzsébet, illetve a DK kezdeményezésére Karácsony Gergely felmondta a megállapodást.

Arról a 2019-es, a főváros és a kormány által kötött megállapodásról van szó, ami szerint öt év alatt összesen 50 milliárd forinttal támogatja a kormány a fővárosi kerületi önkormányzatok, valamint a fővárosi önkormányzat egészségügyi alapellátási és járóbeteg-szakellátási fejlesztéseit - miután Karácsony Gergelyék cserébe vállalták a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezésének a “jóváhagyását”. Az idei tízmilliárdról hozott kormánydöntést Novák Katalin július elején jelentette be.

Péntek délután az atv.hu kérdésékre a Miniszterelnökségi Sajtóiroda megerősítette: nem változott a kormány álláspontja, amely szerint a Fővárosnak nincs jogosultsága lemondani az 2023-as atlétikai világbajnokság rendezését. “Ezen túl továbbra is várjuk Karácsony Gergely főpolgármester vagy a fővárost valójában irányító, Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció válaszát, hogy továbbra is fennállónak tekintik-e azt a megállapodást, amelyben alapján a kormány idén 10,2 milliárd forinttal, öt év alatt pedig összesen 50 milliárd forinttal támogatja a fővárosi kerületi önkormányzatok, valamint Budapest Főváros Önkormányzata egészségügyi alapellátási és járóbeteg-szakellátási fejlesztéseit” - írták megerősítésképpen kérdésünkre.

Válaszukban megerősítették továbbá, amire Gulyás Gergely a Kormányinfón is célzott: “a megállapodásban rögzített első 10 milliárd forintot a kormány 2020-ban átutalta a Fővárosnak. És ha a Főváros felmondja a megállapodást, akkor a polgárjog szabályai szerint vissza kell fizetnie az eddig megkapott támogatást”.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.