6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Míg erre az évre az Egészséges Budapestért Programra (EBP) 42 milliárd forintot tervezett be a kormány, addig a 2022-es költségvetési törvényjavaslatból az derül ki, hogy jövőre ennek még a felét sem nyújtaná fővárosi egészségügyi fejlesztésekre. 

A kormány a 2022-es büdzsé tervezetében jövőre jóval kevesebbet szán a fővárosi egészségügyi rendszer támogatására. Pedig ezeknek a fejlesztéseknek prioritást kéne élvezniük, ugyanis 2019-ben ez lett az alapja a kormány és a főváros megállapodásának: az Atlétikai Világbajnokságra felépülő stadionért cserébe Budapest járóbeteg- és szakellátásának fejlesztése. 

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere az év elején azt mondta, hogy 11 milliárd forintot fordít a kormány az EBP keretében kórházfejlesztésekre. A jövő évre tervezett 15 milliárd forint azért is furcsa, mert kiemelte:

"A 2026-ig tartó programra a kormány 700 milliárd forintot biztosít."

A Ferencvárosi Szakrendelő látványterve. Fotó: Ferencváros ÖnkormányzataA Ferencvárosi Szakrendelő látványterve. Fotó: Ferencváros Önkormányzata

Tóvizi Attila, az EMMI miniszteri biztosa Facebook-oldalán márciusban pedig arról tájékoztatott, hogy 31,2 milliárd forint értékben több mint 10 ezer orvostechnikai és 70 ezernél is több informatikai eszközt kaptak az elmúlt időben a kórházak. 

"Az Egészséges Budapest Program egy 2017-ben indított kormányprogram, melynek csak egy része, kiegészítése az az 50 milliárd forint, melyről a főváros új vezetése és a kormány állapodott meg 2019 év végén a budapesti alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztése érdekében. De a program egészének a tervezésére és teljesülésére nincs rálátásunk" - jelentette ki lapunk megkerésésére a Fővárosi Önkormányzat a jövő évi alacsonynak tűnő EBP-összeg kapcsán. Mint mondják, az EBP teljesen átláthatatlan, azon kívül, hogy minden évben legalább kétszer bejelenti a kormány, nem tudják, hogy mikor, mire és mennyit szeretnének költeni. 

"Bízunk benne, hogy lesz fedezet arra az évii 10 milliárdra, amelyről megállapodtunk a kormánnyal. A fővárosi önkormányzat a budapesti alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztése érdekében érte el a kormánynál az EBP 50 milliárdos kiegészítését, tehát erre fordítjuk ezt az összeget a kerületi önkormányzatokkal folytatott egyeztetéseknek és az ő igényeiknek megfelelően" - teszi hozzá.a

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.