TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Az év vége felé is csak akkor, ha úgy alakul az infláció.

Válság ide, válság oda, idén leghamarabb novemberben kaphatnak a rendes havi nyugdíjon felül plusz pénzt a nyugdíjasok, ezt egy magas beosztásban lévő kormányzati illetékes jelentette ki.

Minden forint számít Minden forint számít

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára egy parlamenti kérdésre adott írásbeli válaszban tette egyértelművé, hogy a kormány idén sem tesz kivételt, és ha az infláció indokolja, akkor novemberben fizeti ki a különbözetet a januári emeléshez képest a nyugdíjasoknak.

Gurmai Zita ellenzéki képviseő arra volt kíváncsi, hogy a válsághelyzetre tekintettel van-e lehetőség arra, hogy a 150 ezer forintnál kisebb nyugdíjat kapók egyszeri, 50 ezer forint juttatásban részesüljenek, továbbá, hogy az alultervezett infláció miatt várható-e azonnali és visszamenőleges nyugdíjemelés, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alapban a segélyezésre fordítható keret emelésére sor kerülhet-e.

Szeptemberben derül ki, lesz-e a nyugdíj felett még egy kis pénz

A kormány képviselőjének válasza a kérdésben megjelölt intézkedések közül egyedül a kiegészítésre tért ki, közölve, hogy szeptembernél hamarabb nem lehet meghatározni az infláció tárgyévi mértékét, mert "ennél előbb az év során a költségvetésben tervezett mértéknél magasabb infláció felelősséggel nem prognosztizálható". (Az idevágó törvény szerint a nyugdíjas infláció első nyolchavi mértéke szerint állapítják meg, hogy szükség van-e a kiegészítésre).

Rétvári Bence azzal folytatja válaszát, hogy "amennyiben az inflációs mutatók indokolják, a nyugdíjasok november hónapban a különbözetet - a hatályos jogszabályok szerint - természetesen egy összegben teljes évre megkapják". (Megjegyezzük, hogy erre akkor kerül sor, ha a különbözet 1 százalékpont alatt marad, felette kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani).

Egyebekben az államtitkár a 13. havi nyugdíj visszavezetésének jelentőségét emeli ki válaszában (a tárca másik államtitkára, Novák Katalin azt  mondta szombaton, hogy nem lesz felső plafonja a 13. havi nyugdíjnak, a rendszer logikájából fakadóan) illetve azt, hogy a jogosultak nyugdíjprémiumot is kaptak az elmúlt években: 2016 óta összesen 273,5 milliárd forintot, ami még kiegészült az Erzsébet-utalványokkal (továbbá rezsiutalványokkal).

Mfor-vélemény

A 13. havi nyugdíj kétségtelenül sokat jelent majd a nyugdíjasoknak, de annak első, egy heti részlete nem idén, hanem csak jövő februárban kerül a számlákra, így ez nem jelent azonnali segítséget az időseknek. Akiket - mint ebben a cikkben bemutattuk - jobban sújt az áremelkedés: a kosaruk szerint számolt infláció nagyobb, mint a teljes társadalomra számolt, ráadásul az élelmiszereknél még durvább áremelkedés volt az elmúlt hónapokban.

Érdekes érvelés az államtitkár részéről a kormányzati intézkedések mellett az alábbi:

"Mindezeken túl a veszélyhelyzetben a kormány első intézkedései között szerepelt, hogy a 70. életévüket betöltött személyeket arra kérte, hogy lakóhelyüket ne hagyják el, illetve előírta, hogy az ellátásukról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének a feladata."

De megemlíti még a vásárlási korlátozások (9 és 12 óra közötti) bevezetését is.

Lapunk írt először arról, a kormány legutóbbi konvergencia programja alapján 3 százalékkal emelkedhetnek jövő januárban a nyugdíjak. Mint jeleztük, bizonytalanság övezi a kilátásokat, ezért nem lenne meglepő, ha április végéhez képest változna a makropálya. Erre utalt Gulyás Gergely miniszter is az e heti Kormányinfón, amikor elárulta, hogy vita van a kormánytagok között arról, mekkora lehet idén a növekedés. Többen a Magyar Nemzeti Bank álláspontját osztják, mely szerint 2-3 százalékos is lehet a bővülés üteme. Miközben a kormányzat részét képező Pénzügyminisztérium szerint inkább 3 százalékos visszaesésre van kilátás. Ez a vita a jelek szerint blokkolja a 2021-es költségvetés kormányzati elfogadását, egyben befolyásolja, hogy mekkora lesz végül jövőre a nyugdíjemelés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.