Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

A visegrádi önkormányzat átírja a helyi építési szabályzatot, a Lepence stradfürdő tulajdonosa pedig 30 százalékos belépő-kedvezményt ad a helyieknek. Az állam pedig 2,9 milliárd forintot.

Nagyon jutányosan fürödhetnek majd a visegrádiak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által 2,9 milliárd forinttal megtámogatott visegrádi Lepence strandfürdőben - derül ki a visegrádi önkormányzat és a beruházó Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft. településrendezési szerződés tervezetéből.

A domumentumról még október 29-én tárgyalt a helyi képviselő-testület. A cég ugyanis vállalja, hogy

  • a visegrádi lakosoknak a mindenkori belépők árából 30 százalék kedvezményt biztosít és a pénztárnál erről tájékoztató táblát is köteles kihelyezni

 

Az egykori Lepencei Strandfüdő maradványai. Forrás: Urbex Hungary - Elhagyatott helyek nyomában / FacebookAz egykori Lepencei Strandfüdő maradványai. Forrás: Urbex Hungary - Elhagyatott helyek nyomában / Facebook

A visegrádi önkormányzat is tesz gesztust a beruházónak, ugyanis vállalják, hogy

  • a helyi építési szabályzatát a szükséges részekben módosítja

A szerződés tervezetből az is kiderült, hogy mikorra készülhet el a 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatás segítségével a fürdő. A megvalósítás tervezett határideje: 2023.06.01. 

Kikről van szó?

Lapunk írt arról, hogy a jövőben még több vendég érkezhet Visegrádra. Ebben bízik például az Appeninn Nyrt. is, amely a 2007-ben bezárt, 53000 négyzetméter területű visegrádi Lepence strandfürdőt nyitná meg egész évben működő zárt élményfürdőként. Júniusban többségi tulajdonrészt szerzett a Jellinek Dániel hazai ingatlanguru érdekeltségei közé tartozó Appeninn Nyrt. a Dreamland Holding Zrt.-ben, amely az elmúlt időszakban több jelentős vidéki turisztikai ingatlanfejlesztési projektet is elindított. A cégcsoporthoz tartozik a Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft. is, amely telepítési tanulmánytervet nyújtott be az önkormányzatnak, az építkezés helyszíne kiemelt fejlesztési terület lett.

A Dreamland Holdingban kisebbségi tulajdonos a Szepard Kft., amely tavaly novemberben jött létre, vagyonkezelésre, 3 millió forintos törzstőkével. Egyedüli tulajdonosaként Dr. Kante Awa van bejegyezve. A hölgy édesanyja az a Nagy Róza, aki Matolcsy György jegybankelnök bizalmasaként lett ismert. Az első Orbán-kormány idején, 2000-2002 között a Matolcsy által vezetett Gazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, majd a 2002-es kormányváltást követően, immár a Medgyessy-kabinetben a kis-és középvállalkozások fejlesztéséért felelős helyettes államtitkári posztot töltötte be, egy éven át. 2003-as távozását követően 2010-ben tért vissza az államigazgatásba, amikor a második Orbán-kormányban lett a Matolcsy által irányított Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára. Főnökét követte a Magyar Nemzeti Bankba, ahol 2013 márciusától főigazgató volt, 2015 novemberéig.

Persze a fürdő nem működik termálkút nélkül, ezt már korábban elintézték a felek. A Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft. 2019-ben kapott hozzáférést a rendkívül értékes lepencei K7-es termálkúthoz. Nagyon értékes termálvízről van szó, amit jól mutat, hogy a Thermal Hotel Visegrád is innen kapja a vizet, valamint a Visegrádi Ásványvíz is az ország legmélyebb kútjából nyeri az ásványi anyagokban gazdag vizét. A Thermal hotel Dunai György milliárdos üzletember családjának tulajdonában van. A város önkormányzatától vásárolja a vizet 2013 őszétől a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház is.

A fürdőket eleve nagyon szereti támogatni az MTÜ. Könnyid László vezérigazgató-helyettes még szeptemberben beszélt arról, hogy a 12 legjelentősebb hazai fürdőtelepülés közel 7 millió vendégéjszakát ért el, ami az országos összes forgalom ötödét adta. A fürdők árbevétele elérte tavaly a 70 milliárd forintot, a foglalkoztatottak száma 16-18 ezer fő volt. Szerinte a következő, 2021-27-es uniós pályázati ciklusban kiemelt szerepet kaphat a fürdők fejlesztése, a tervek szerint átfogó program indul jelentős keretösszeggel. Energetikára, szolgáltatásfejlesztésre egyaránt lehet majd pályázni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.