<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A pedagógusok azt jelzik, hogy reklamációjukat követően korrigálják a sztrájk miatti jogszerűtlen levonásokat. 

Sok sztrájkolónak vontak le a március 16-18. közötti sztrájk, illetve a polgári engedetlenségben eltöltött idejénél jóval többet. Egyes esetekben a bérszámfejtést azzal indokolták, hogy “négy óránál hosszabb sztrájk esetén egész napot kell vonni.”

Március 9-én a váci Juhász Gyula Általános Iskola tanárai polgári engedetlenkedtek. Fotó: PDSZ/FacebookMárcius 9-én a váci Juhász Gyula Általános Iskola tanárai polgári engedetlenkedtek. Fotó: PDSZ/Facebook

A Pedagógusok Demokratikus Szövetsége (PDSZ) szerint erre semmiféle jogszabályi lehetőség nincs, ezért a fenti esetek miatt levelet írtak a Magyar Államkincstárnak, magyarázatot kérve a jogszerűtlen levonásokért, illetve közzétettek egy olyan sablonlevelet, amelyet a jogszerűtlen levonással sújtott munkatársak elküldhetnek a munkáltatóknak.

A PDSZ arról számol be, hogy úgy tűnik, sikerrel járnak azok a pedagógusok, akik a reklamáció mellett döntenek – írják blogjukon.

Több pedagógus is arról számolt be ugyanis, hogy sértett, de mindenképpen pozitívnak tekinthető tankerületi központi reakciókat kapnak vissza a válaszlevelekben, azaz a tankerület beismeri, hogy a „rögzítés során tévesen került figyelembevételre az érintett óráinak arányossága”. A tévedésért és az okozott kellemetlenségért szíves elnézést kérnek, ugyanakkor a levél végén hozzáteszik:

„A tankerült felé intézett leveleinek tartalma a pedagógushivatáshoz méltó legyen”.

Ezért a PDSZ továbbra is azt javasolja, hogy akiktől többet vontak le a sztrájk és a polgári engedetlenség miatt, küldjék el reklamációs levelüket, mert megéri.

Azoknak a sztrájkolóknak, akiket a levonások súlyosan érintenek, megnyitották a sztrájksegélyt. Mind PDSZ-tagok és nem tagok számára is elérhetőek a sztrájktámogatások, ezekre legkésőbb május 15-ig lehet pályázni. 

Furcsa, hogy ezzel szemben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) épp a sztrájk alatt adta ki a felmérését, amely szerint Magyarországon egész jól élnek a tanárok, melyről lapunk is írt. 

Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.