3p

A magyar jogállamiságról és a Magyarországnak járó uniós pénzekről vitázott tegnap kora este az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban.

“Tény, hogy az uniós támogatások járnak Magyarországnak. Az is tény, hogy ezeket az Orbán-rendszer miatt, a rezsim korrupt, útonálló, zsaroló, agresszív politikája miatt jelenleg nem kapjuk meg. És az is tény, hogy akkor fog megérkezni a magyar családokhoz és a magyar gazdasághoz a támogatás, ha az Orbán-kormány hajlandó a változtatásra,” jelentette ki közleménye szerint Ujhelyi István a vitában, amely a Magyarország elleni jogállamisági eljárásról és az uniós Helyreállítási Alap forrásainak elköltésére benyújtott magyar terv értékeléséről folyt.

Az MSZP-ből kilépett politikus szerint a kérdés, hogy “mikor és milyen módon tudjuk rákényszeríteni Orbánékat arra, hogy kevesebbet vagy semennyit se lopjanak és tartsák be azokat a szabályokat, amelyek a magyar emberek érdekében kell, hogy a jogállamiságot alkossák.”

Hozzátette: a következő időszakban is magyar EP-képviselőként azért fog harcolni, hogy a forrásokat megkapjuk és azok “ne Orbánék, hanem a magyar családok érdekében érkezzenek Magyarországra."

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője ezzel szemben a vitában "beteges politikai elvakultságnak" nevezte, hogy az EP a világjárvány, a gazdasági válság, az orosz-ukrán háború, az energiaválság idején is "Magyarország gyalázásával múlatja az időt".

Hozzátette: a kondicionalitási eljárásban nincs jogköre az EP-nek. "Önöknek nem osztottak lapot. Amit csinálnak, az szabálytalan," fogalmazott. (A kiszivárgott hírek szerint az EP állásfoglalás-tervezete felszólítja az EU döntéshozóit, hogy mindaddig ne hagyják jóvá a Magyarországtól különféle címeken visszatartott támogatásokat, amíg be nem bizonyosodik, hogy a korrupcióellenes intézkedések hatékonyak és visszafordíthatatlanok, illetve amíg a kormány végre nem hajtja a jogállamiság érvényesülését célzó valamennyi brüsszeli ajánlást.)

Deutsch Tamás kijelentette továbbá: minden jel arra mutat, hogy a magyarok ellen folytatott politikai háborút a baloldal elveszti, ugyanis szerinte lesz megállapodás az Európai Bizottság és Magyarország között.

Az Európai Bizottság úgy véli, ha az unió aggályainak eloszlatására bevezetni tervezett intézkedéseket helyesen, maradéktalanul és hatékonyan hajtja végre Magyarország, akkor azok képesek a szóban forgó problémák megoldására - jelentette ki a Bizottság igazságügyi biztosa a plenáris ülésen.

Didier Reynders szerint a Bizottság célja, hogy az unió költségvetése többé ne kerüljön veszélybe Magyarországon. "Reméljük, hogy ezt a megfelelő magyarországi reformokkal mihamarabb elérjük" – fogalmazott.

Szerinte a jogállamisági eljárás alkalmazásával a Bizottság célja a jogállamiság helyzetének javítása és megerősítése Magyarországon. A brüsszeli testület továbbra is figyelemmel kíséri a magyar kötelezettségvállalások jogi és gyakorlati végrehajtását.

"Addig nem engedünk, amíg meg nem győződünk arról, hogy az EU költségvetésének védelme biztosított,"  fogalmazott az MTI szerint.

A Helyreállítási Alap forrásainak lehívását célzó magyar tervvel kapcsolatban azt mondta: a brüsszeli testület számos előremutató megbeszélést folytatott Magyarországgal, az elmúlt hónapokban pedig a legtöbb kérdésben előrehaladást sikerült elérni.

"Most arra törekszünk, hogy a lehető leghamarabb befejezzük a magyar terv értékelését," fűzte hozzá az uniós biztos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!