2019. március 20. 11:57
mfor.hu

Zaj-, lég- és vízszennyezéssel járna a balatoni verseny - mondja egy civil szervezet. 

Mint ahogyan néhány héttel ezelőtt beszámoltunk róla, Tarlós István főpolgármester nem adta meg az engedélyt arra, hogy idén is a belvárosban kerüljön megrendezésre a Red Bull Air Race. A versenyt főként a lezárások és zajszennyezés miatt kritizálta a lakosság, aminek nyomán tavaly nyáron Tarlós kijelentette: amíg ő a főpolgármester, addig nem lesz több Air Race a belvárosban.

Aztán nem sokkal a verseny szervezői bejelentették: idén július 13-14-e között a Red Bull Air Race Zamárdiban lesz.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere szerint Zamárdi több mint 15 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a nagy, szabadtéri rendezvények szervezését illetően. A környezet méltó lesz a Red Bull Air Race színvonalához, a versenynek köszönhetően pedig a város és a Balaton régió is nagy nyilvánosságot kap.

Zaj és szennyeződik a Balaton

Most a Nők a Balatonért Egyesület adtak ki egy állásfoglalást a rendezvénnyel kapcsopcsolatban - szúrta ki a Népszava.

Az egyesület szerint a rendezvény ellen szól a nagy zaj, és nemcsak Zamárdiban, mert ott nincs repülőtér. A gépeknek valahonnan föl kell szállnia, és oda vissza is térnie. Zaj nemcsak a verseny időtartamában lesz, hanem előtte is napokig, amikor a versenyzők edzenek - írják. Másrést biztosan szennyeződik a levegő és vele a Balaton is.

Egy 1999-es Legfelsőbb Bíróság ítéletetre hivatkozva azt írja a civil szervezet: ha a napokon át, ismeretlen mértékű zaj-, lég- és vízszennyezéssel járó rendezvény veszélytelenségét nem bizonyítják előre, akkor a gazdasági előnyök és érvek nem mérlegelhetők. Vagyis se a bevétel, se az országimázs növelése nem érv a környezeti veszélyeztetés ellenében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.