<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az egyik napról a másikra duplázódó árak azóta kicsit mérséklődtek, de még így is jelentős áremelkedés történt szűk két hét alatt.

Két héttel ezelőtt a kormányzat korlátozó intézkedései után pánikszerű vásárlásba kezdett a lakosság. Ennek eredménye lehetett az, hogy egyik napról a másikra a duplájára emelkedtek egyes, megfelelő körülmények között tartósan elálló, alapvető zöldségek árai a nagybani piacon. Az árak azóta konszolidálódtak, de a drágulás ténye biztos, annak mértéke azonban változó. Van, ami "csak" negyedével, van, ami 55 százalékkal lett drágább szűk két hét alatt. 

Fotó: Székely Sarolta / mfor.huFotó: Székely Sarolta / mfor.hu

Mint arról elsőként beszámoltunk, a nagybani piacon március 19-én hatalmasat drágult néhány alapvető zöldségféle. 

  • A burgonya ára 160 forintról 335-re nőtt, 
  • a sárgarépa kilójáért 150 forint után 300-at kellett adni, 
  • a petrezselyem egységára pedig 450 forintra 900-ra ugrott. 

Ez a változás a fogyasztói piacok áraiba is továbbgyűrűzött és átlagosan 15-27 százalékos áremelkedéseket eredményezett. 

Az azóta eltelt időben viszont konszolidálódtak árak a nagybanin. A burgonya és a sárgarépa kilójáért is egyaránt 200 forintot kell adni, ami még így is mintegy negyedével magasabb az árrobbanás előtti időszakhoz képest. A petrezselyem ára is mérsékődött, 600 forint a gyökérzöldség kilója, ami a korábbi időszakinál 55 százalékkal magasabb. 

A fogyasztói piacokon azonban lényegében maradtak a magas árak. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet árinformációs rendszerében a Vámház körúti és a Fehérvári úti piacokon is több esetben 15-40 százalékos heti áremelkedés mutatkoznak. A 13- héten - vagyis az árrobbanás hetén - átlagosan 

  • 36 százalékkal nőtt a vöröshagyma ára, 
  • a kelkáposztáért 23, 
  • a sütőtökért 33, 
  • a burgonya kilójáért 27 százalékkal kellett többet adni, mint előző héten. 

Nagyon nem volt mindegy egyébként, hogy melyik piacon vásárol a lakosság, hiszen az árváltozások nem voltak összhangban. A paradicsom például a Vámház körűton akár 30 százalékkal is többe került, mint előző héten a Fehérvári úton azonban változatlan áron juthattak hozzá a vásárlók. Fordított felállásban, de ez elmondható a petrezselyemről is: ennek ára a Fehérvári úton 20 százalékkal ugrott meg egyik hétről a másikra, míg a Vámház körúton változatlan maradt. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.