TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 1. 05:34

Az egyik napról a másikra duplázódó árak azóta kicsit mérséklődtek, de még így is jelentős áremelkedés történt szűk két hét alatt.

Két héttel ezelőtt a kormányzat korlátozó intézkedései után pánikszerű vásárlásba kezdett a lakosság. Ennek eredménye lehetett az, hogy egyik napról a másikra a duplájára emelkedtek egyes, megfelelő körülmények között tartósan elálló, alapvető zöldségek árai a nagybani piacon. Az árak azóta konszolidálódtak, de a drágulás ténye biztos, annak mértéke azonban változó. Van, ami "csak" negyedével, van, ami 55 százalékkal lett drágább szűk két hét alatt. 

Fotó: Székely Sarolta / mfor.hu Fotó: Székely Sarolta / mfor.hu

Mint arról elsőként beszámoltunk, a nagybani piacon március 19-én hatalmasat drágult néhány alapvető zöldségféle. 

  • A burgonya ára 160 forintról 335-re nőtt, 
  • a sárgarépa kilójáért 150 forint után 300-at kellett adni, 
  • a petrezselyem egységára pedig 450 forintra 900-ra ugrott. 

Ez a változás a fogyasztói piacok áraiba is továbbgyűrűzött és átlagosan 15-27 százalékos áremelkedéseket eredményezett. 

Az azóta eltelt időben viszont konszolidálódtak árak a nagybanin. A burgonya és a sárgarépa kilójáért is egyaránt 200 forintot kell adni, ami még így is mintegy negyedével magasabb az árrobbanás előtti időszakhoz képest. A petrezselyem ára is mérsékődött, 600 forint a gyökérzöldség kilója, ami a korábbi időszakinál 55 százalékkal magasabb. 

A fogyasztói piacokon azonban lényegében maradtak a magas árak. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet árinformációs rendszerében a Vámház körúti és a Fehérvári úti piacokon is több esetben 15-40 százalékos heti áremelkedés mutatkoznak. A 13- héten - vagyis az árrobbanás hetén - átlagosan 

  • 36 százalékkal nőtt a vöröshagyma ára, 
  • a kelkáposztáért 23, 
  • a sütőtökért 33, 
  • a burgonya kilójáért 27 százalékkal kellett többet adni, mint előző héten. 

Nagyon nem volt mindegy egyébként, hogy melyik piacon vásárol a lakosság, hiszen az árváltozások nem voltak összhangban. A paradicsom például a Vámház körűton akár 30 százalékkal is többe került, mint előző héten a Fehérvári úton azonban változatlan áron juthattak hozzá a vásárlók. Fordított felállásban, de ez elmondható a petrezselyemről is: ennek ára a Fehérvári úton 20 százalékkal ugrott meg egyik hétről a másikra, míg a Vámház körúton változatlan maradt. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.