2p

A hazai fizetőeszköz az euróval szemben hat egységet veszített reggel óta, ami összefüggésbe hozható azzal, Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke egy lapinterjúban meglebegtette a kamatcsökkentést. 

A szélsőséges kockázati forgatókönyvek kiárazódtak, nincs már szükség ilyen nagy mértékű mozgástér fenntartására, így a kamatfolyosó felső szélének (ez 25 százalék - a szerk.) jelentősebb szűkítéséről a monetáris tanács jövő heti ülésén döntés is születhet. Ez volt az a mondat Virág Barnabásnak, az MNB alelnökének ma, a vg.hu-n megjelent interjújában, amely lejtőre küldhette a forintot, hiszen félő, az európai uniós rekorder magyar infláció közepette az alacsonyabb kamat jelentősen csökkentené a hazai fizetőeszköz vonzerejét.

Míg egy euró reggel 371,5 forint körül állt, addig 11 óra magasságában már a 377-es szint felett cserélt gazdát az uniós fizetóeszköz. 

További árfolyamok laptársunk, a Privátbankár oldalán >>

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy az MNB monetáris tanácsa csak a 13 százalékos jegybanki alapkamatról, valamint a kamatfolyósóról (ennek két széle 12,5 és 25 százalék) dönthet a tavaly októberben bevezetett, s azóta az irányadó szerepet átvett egynapos betéti kamat sorsáról a jegybank igazgatósága határoz. Amely testület összetétele persze erős átfedésben van a tanácséval, mindkettő tagja például Matolcsy György jegybankelnök és három helyettese, köztük Virág is.

Virág Barnabás szavai olvastán érdemes lesz figyelni a jövő heti eseményeket. Fotó: MTI/Soós Lajos
Virág Barnabás szavai olvastán érdemes lesz figyelni a jövő heti eseményeket. Fotó: MTI/Soós Lajos

Utóbbi mostani nyilatkozata szerint a 18 százalékos betéti ráta módosításának kérdése majd csak az ezt követő kamatdöntéseken kerülhet napirendre. Az alelnök úgy vélte, "a magyar gazdaság kockázati megítélése számos területen pozitívan változott. Megindult a folyó fizetési mérlegünk hiányának trendszerű javulása, cserearányaink folyamatosan korrigálódnak, miközben a pénzpiacaink is stabilizálódtak. Ugyanakkor az amerikai és európai bankproblémák arra is rámutattak, hogy a befektetői környezet egyik pillanatról a másikra nagyot változhat. A türelmes, a piaci stabilitás fenntartását szem előtt tartó megközelítés e téren változatlanul indokolt. A piaci várakozásokat kiemelten kezelve, fokozatosan, lépésről lépésre haladva szeretnénk elérni céljainkat."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!