2010. június 16. 13:14

A Kia Motors 36 ezer Szlovákiában készült Kia Cee'd autót hív vissza a főfékhenger cseréjére - jelentette be Silvia Tajblikova a Kia Motor Sales Slovensko illetékese szerdán.

Az elektronikus menetstabilizátorral (ESP) ellátott Cee'd modelleknél jelentkező problémára még azelőtt derült fény, hogy baleset származott volna belőle."A problémát az okozza, hogy a rendszer nem fejt ki elegendő fékerőt a bal első és a jobb hátsó kerekekre, ami a szokásosnál erőteljesebb fékezésre készteti a vezetőt" - mondta Silvia Tajblikova a Dow Jones hírügynökségnek adott telefonos interjúban.

Az érintett Cee'd modelleket a kelet- és a nyugat-európai piacokon értékesítették. "Pontos számot nem tudok mondani, de valószínűleg mintegy 36 ezer autónál kell majd kicserélni a főfékhengert" - mondta. A darabszám alapján második legnagyobb dél-koreai Kia 2006 decemberében nyitotta meg első termelőüzemét az EU-ban a szlovákia Zsolnán. Azóta az üzem több mint 300 ezer Cee'd és 100 ezer Sportage modellt gyártott. A mostani lesz az első szlovákiai üzemet érintő visszahívási akciója a Kia autógyárnak. Mivel a meghibásodásnak tulajdonítható balesetek még nem történtek, a visszahívásnak valószínűleg nem lesz olyan arculatromboló hatása, mit amit Toyota szenvedett el a fékrendszer meghibásodása miatti visszahívásainak köszönhetően.

A legnagyobb dél-koreai autógyártó a Hyundai Motor Co. Ltd. a Kia zsolnai üzemétől nem messze, a szlovák-cseh határ túloldalán, a csehországi Nosovicében gyártja i30-as modelljét, amely számos alkatrészében és részegységében megegyezik a Kia modellel. A Hyundai szóvivője Petr Vanek azonban a Dow Jones hírügynökséggel közölte, hogy a Kia visszahívási akciója nem érinti a Hyundai i30-as modelljét. A hibás főfékhengereket Silvia Tajblikova tájékoztatása szerint Hyundai kínai alkatrész beszállítója a Mobis China gyártotta.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.