3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A két pedagógus szakszervezet tiltakozik, mert nem csak az iskolai erőszakró és a függőséek kezeléséről faggatják a pedagógusokat, hanem arról is, mennyire elégedettek az érdekképviseletek munkájával.

Egy ötfokú skálán mennyire képviselik a pedagógus szakszervezetek az Ön érdekeit? – egyebek mellett ez a kérdés is szerepel a kormány háttérintézménye, az Oktatási Hivatal (OH) által nemrég kiküldött, pedagógusoknak szóló online kérdőívben. Csatolták hozzá az OH kísérőlevelét is, amelyben azt írják, a kormány „elkötelezett az oktatás minőségének javításában”, ezért is kérik ki „időről időre” a pedagógusok, igazgatók, szülők véleményét - írja a Népszava.

A mostani felmérésben 15 kérdés szerepel, a pedagógusokat többek között a házi feladatok gyakoriságáról, a tanügyi adminisztrációval eltöltött időről, a tanórán kívüli foglalkozásokról, a digitális eszközök tanórai megjelenéséről, a szülőkkel való kapcsolattartásról is kérdezik. Több kérdés foglalkozik az iskolai erőszakkal is, arra kíváncsiak például, hogy előfordult-e az adott intézményben, a nevelőtestület felkészült-e a megelőzéshez, szükségesek-e továbbképzések.

Kérdezik a tanárokat arról is, szükségesnek tartják-e, hogy az iskola kiemelten foglalkozzon a függőségekkel. Egyébként az összes kérdésnél előre megadott válaszlehetőségek vannak, arra nincs mód, hogy a pedagógus a saját szavaival fejtse ki véleményét.

Egy 2023-as pedagógustüntetés
Egy 2023-as pedagógustüntetés
Fotó: Facebook

"Nem tudjuk, hogy a kormány milyen alapon tesz fel kérdést a szakszervezetekről, ehhez semmi közük nincs. Miért nem arról kérdeznek, hogy a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar hogyan képviseli a pedagógusok érdekeit? – nyilatkozta a lapnak Totyik Tamás.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint az is problémás, hogy miközben az OH anonimitásra hivatkozik, a kérdőív kitöltéséhez meg kell adni az iskola OM-azonosítóját és azt is be kell jelölni, a kitöltő melyik évfolyamon tanít, így szerinte bárkit könnyen be lehet azonosítani.

A PSZ elnöke rámutatott, a kormány rendszerint akkor küld ilyen kérdőíveket, amikor valamilyen változtatásokat tervez az oktatásban. Totyik Tamás úgy véli, a válaszokat fegyverként akarják használni a szakszervezetek ellen, ezért arra kéri a pedagógusokat, minél többen töltsék ki és álljanak ki az érdekképviseletek mellett.

"Ellenkező esetben, ha csak a kormánnyal szimpatizáló tanárok válaszolnak a kérdőívre, olyan fals eredmény születhet, mely szerint a pedagógusok „többsége” negatívan vélekedik a szakszervezetekről" – fogalmazott.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményben reagált, szerintük ez egy újabb nemzeti konzultációt idéző, manipulatív kérdőív, ami ellen tiltakoznak. A cél egyértelmű: a szakszervezeti „fészkek” felderítése mellett, a szakszervezetek súlytalanítása, lejáratása – írták. A PSZ-szel ellentétben viszont azt kérik, a pedagógusok ne töltsék ki a kérdőívet, ne adjanak alapot és lehetőséget arra, hogy „a helyi és országos munkavállalói érdekképviseletet és érdekvédelmet központi intézkedésekkel gyengítsék tovább”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!