2p

Évek óta nem emelkednek az egyetemen az ösztöndíjak, miközben az infláció és az albérletárak elszálltak és nem épülnek új kollégiumi férőhelyek.

A friss diplomások 78 százaléka egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott legalább a felsőfokú képzés egyes szakaszaiban – idézte a Népszava az Oktatási Hivatal (OH) 2023-as kutatásának összefoglalóját. A felmérésben a 2018-ban, illetve 2022-ben végzett hallgatók helyzetét vizsgálták.

Sok diák kénytelen dolgozni. Fotó: MTI
Sok diák kénytelen dolgozni. Fotó: MTI
A párhuzamos tanulás és munkavégzés főként az esti, a levelező és a távoktatásban tanulókat jellemzi. Náluk 94,5 százalék volt azoknak az aránya, akik egyetem mellett is dolgoztak. A nappali tagozaton tanulóknál 72 százalék volt ez az arány. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke, Budai Marcell azt mondta a napilapnak, hogy a hallgatói munkavégzésnek anyagi okai vannak. A családok egyre kevésbé engedhették meg maguknak, hogy támogassák egyetemista gyermekeiket, miközben az ösztöndíjak négy éve változatlanok. A minimális tanulmányi ösztöndíj 8500 forint, a maximális 30 ezer forint körül mozog.

Eközben az albérletárak is jelentősen megugrottak és nem nőttek a kollégiumi férőhelyek. A felmérésben vizsgálták a frissdiplomások munkaerőpiaci státuszát is. E szerint a végzettek 89 százaléka dolgozott a kérdőív kitöltésének idején, míg 11 százalékuk sosem vagy az adatfelvételkor épp nem dolgozott. A munkanélküliek aránya a művészet-közvetítés képzési területen volt a legmagasabb (15,6 százalék). Az egyéb művészeti területen 10,9 százalék, a bölcsészettudományi területen 5,9 százalék, az agrárképzési területen végzettek körében 5,2 százalék volt ez az arány. A felmérés válaszadóinak 6 százaléka jelezte, hogy a megkeresés időpontjában éppen külföldön dolgozott. A külföldi munkavégzés az átlagnál gyakoribb az agrár- (10,7 százalék), a természettudományi és a művészeti területen (10-10 százalék) végzettek körében. A megkérdezettek 56 százaléka szerint a felsőoktatási tanulmányok inkább nem vagy egyáltalán nem készítenek fel a külföldi munkaerőpiaci érvényesülésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!