13p

Orbán Viktor szerdai közlése szerint a kötelező akciók alá vont termékek körét kibővítik, várhatóan erről is fog beszélni Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, melyet lapunk percről percre közvetít. Ön is kövesse velünk a bejelentéseket!

12.11:

Kezdődik!

Bejelentések:

12.15:

Jó hír érkezett Brüsszelből – kezdte Gulyás Gergely. A V4-ek ellenállásának köszönhetően, Németország és Hollandia csatlakozásával blokkoló kisebbség jött létre a migránskvóta ellen – mondta a miniszter, aki szerint a brüsszeli előterjesztés a határvédelmet gyengítette volna, így nem lehetett volna a menedékkérelmeket az EU határain kívül elbírálni. Az EU a magyar határvédelemnek alig 1 százalékát térítette meg – tette hozzá.

12.17:

Készre jelentette a kormány az igazságügyi uniós mérföldkövet, ezért 238 millió eurónyi költségnyilatkozatot küldött, ebből 202 millió euró kifizetését várják az Európai Bizottságtól a hétéves költségvetési ciklusból járó összeg terhére. Az átutalásra 90 napja van a Bizottságnak.

12.20:

A nehéz gazdasági helyzet javulni látszik a miniszter szerint, idén reálisnak tűnik az 1-1,5 százalékos, jövőre pedig a 4 százalékos növekedés. Gulyás szerint akár októberben 10 százalék alá csökkenhet az infláció, és jövőre akár 6 százalék alatti infláció is elképzelhető.

3,4 milliárd forint bírságot szabtak ki az árstop be nem tartásáért – fűzte hozzá a kancellláriaminiszter.

12.24:

A háborúval kapcsolatban elmondta, eddig a legvisszafogottabb becslések szerint is több mint 310 ezren vesztették életüket, több mint 10 ezer fő a civil áldozat. Az oroszoknak lényegesen nagyobb a tartaléka és a vesztesége is – mondta Gulyás Gergely.

Az ukrán ellentámadásról azt mondta, az eddig érdemi eredményeket nem hozott, mindössze 200 négyzetkilométeres területet foglaltak el, ám ugyanekkora területet az oroszok is bevettek.

Megismételte: tűzszüneti és béketárgyalásokra van szükség.

12.26:

Felvételi: 126 ezer felvételizőből több mint 95 ezer hallgatót vettek fel, 10 felvett fiatalból 8 államilag támogatott hallgató lesz. 10 514 pedagógushallgató lesz, ezt az elmúlt 6 év legmagasabb száma – közölte a miniszter.

A Károli Egyetem campusának építését 2024-ben, 2025-ben és 2026-ban 15-15 milliárd forinttal, 2027-ben 45 milliárd támogatja a kormány, a beruházás 2027-re készül el.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár (b) és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter (j) a július 27-i Kormányinfón. Fotó: MTI / Bruzák Noémi
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár (b) és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter (j) a július 27-i Kormányinfón. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Kérdések:

12.31:

Ukrajna támogatásáról Gulyás Gergely azt mondta, eddig is és ezután is humanitárius, pénzügyi támogatást nyújtunk és befogadjuk a menekülteket. Az uniós költségvetésből viszont nem engedik támogatni a nem uniós tagállam Ukrajnát addig, amíg a tagállamok nem kapták meg a nekik járó pénzt.

A miniszter a migránskérdésben a külső határvédelem fontosságát és a menekültkérelmek EU határain kívüli elbírálását hangsúlyozta.

A rezsicsökkentett árak megmaradnak – erősítette meg Gulyás Gergely.

Nem támogatják a lakossági vízdíjak emelését – válaszolta a kancelláriaminiszter.

12.34:

Nincs realitása annak, hogy elegyék Magyarországtól a soros elnökséget – mondta Gulyás.

A miniszter szerint a legkorruptabb EU-s intézmény az Európai Parlament.

Az önkormányzatoknak mindent meg kell tenniük, hogy a lakossági díjak ne emelkedjenek.

Karácsony Gergely mozgalmának erkölcsi felelőssége van, de jogi felelőssége is lehet a kétes támogatások eredete miatt.

12.41:

A vasúti mellékvonalak bezárásáról Gulyás azt mondta, meg kell vizsgálni, más közszolgáltatásokkal, például Volánnal kiváltható-e. Az agglomerációban a legnagyobb a vasútvonalak hossza, és itt fejlesztettek, felújítottak, ezért jóval többen is utaznak ezeken a vonatokon – válaszolta a kérdésre a miniszter.

A svédek NATO-csatlakozásáról azt mondta, idén csatlakozhatnak, ha az Országgyűlés megszavazza. Arra a kérdésre, hogy a magyar vagy a török parlament fogja-e hamarabb ratifikálni a csatlakozást, megismételte: nem fogják hátráltatni a csatlakozást.

12.49:

Csak az eddigi árstopos termékek lesznek a kötelező akciózás újabb termékei – válaszolta kérdésre Gulyás Gergely.

A kormány mindig a zéró tolerancia mellett teszi le a voksát az alkoholfogyasztás melletti gépjárművezetés esetén, de a kérdés felvetése a tárca részről legitim – mondta a kancelláriaminiszter. A 70 éves kor feletti vezetés felülvizsgálatát elfogadhatatlannak tartja.

Úgy tudja, a Fidesz-frakció nem fog részt venni a svéd NATO-csatlakozást tárgyaló, ellenzéki kezdeményezésű parlamenti ülésen, ő ezt a bojkottot támogatja – mondta a tárcavezető.

Orbán Viktor tusványosi beszédére vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, a miniszterelnök nem mondott olyat, ami indokolná a környező államok vezetőinek felháborodását. Hangsúlyozta, az elszakított területekről Magyarország nem önként mondott le, ez Magyarország számára súlyos sérelem, amit elfogadunk, de azt ne kérjék, hogy meg is ünnepeljük.

A kormányátalakításokra vonatkozó cikkekre úgy reagált, az az uborkaszezon része, valóságalapja nincs.

A vidéki patikákra vonatkozó kérdésekre azt mondta, ragaszkodnak a rendelettervezethez, és ha nem a kamara elnökével, hanem gyógyszerészekkel beszélget, akkor azt tapasztalja, a patikákhoz kell gyógyszerész, de a fiókpatikákhoz nem.

12.55:

A miniszter szerint a rendes parlamenti ülésen lehet dönteni a svédek NATO-csatlakozásáról. A februári frakcióülésen érdemi érvek voltak ellene.

A vasútvonalak bezárásából remélt megtakarításra vonatkozó kérdésre nem tudott pontos számot mondani Gulyás Gergely, de szerinte még egy gazdag ország sem engedheti meg a párhuzamos szolgáltatásokat.

Az 1200 milliárdos vasútfejlesztési programról azt mondta, ahol megtörtént a felújítás, ott nagy mértékű javulást lehet látni.

A kompetenciamérésekre vonatkozó kérdésre azt mondta, meg kell nézni a módszertant, és azt a szakmának, nem pedig a politikának kell elemeznie. Gulyás úgy véli, nincs tanárhiány, ezért ez nem lehet az oka a rossz számoknak.

A kötelező akciózásra vonatkozóan azt mondta, a kis boltokban ezek a termékek a teljes termékskálának olyan nagy részei, hogy csődbe mennének, ha rájuk is vonatkozna.

13.01:

A 2021-es augusztus 20-i rendezvény szervezőit nemzetközi díjjal tüntették ki, az ő képességeiket fejleszteni kell – válaszolta kérdésre Kovács Zoltán, aki hozzátette, a jövő héten fognak beszélni az idei ünnepségsorozat részleteiről.

Kovács Zoltán büszke a rendezvénysorozat szervezőire. Fotó: MTI / Bruzák Noémi
Kovács Zoltán büszke a rendezvénysorozat szervezőire. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Arra a kérdésre, hogy a főváros augusztusra várja Budapest csődjét, Gulyás Gergely azt mondta, ha így lesz, a budapestieknek „új csődgondnokot kell keresniük”.

A miniszter szerint a főszezonban eddig 700 ezer vendége volt a Balatonnak, ami a 2019-es rekordév 98 százaléka, de a júliusi számok már jobbak is, mint a rekordévben.

13.09:

A zéró toleranciára vonatkozó újabb kérdésre, hogy Orbán Viktor hogyan vélekedik erről, Gulyás Gergely azt mondta, eddig is a kormányfő vezette a döntéshozatalt. A legsarkosabb véleményt a kérdésben Pintér Sándor belügyminiszter képviselte, ő pedig teljes mértékben a zéró tolerancia mellett áll ki.

A 20 milliárd eurós, Ukrajnának szánt uniós békeretre azt mondta, minden lengyel és magyar pénz kifizetése után lehet egyáltalán beszélni a javaslatról.

A vízdíjakra vonatkozó kérdésre azt mondta, egyelőre nem tárgyaltak olyan előterjesztést, hogy ott is lenne rezsicsökkentett ár, lakossági piaci ár és piaci rá.

A pedagógusok béremeléséről Gulyás Gergely azt mondta, ha az illetékes biztos hivatalosan nyilatkozik róla, akkor meglépik a pedagógusbér-emelést.

Gulyás lát rá esélyt, hogy az Erasmus-ügy rendeződik, személyes véleménye szerint ennek esélye 60 százalék. A miniszter szerint október végéig kell erről megegyezni.

13.11:

A magyar–szlovák kapcsolatokról szólva Gulyás Gergely azt mondta, jelenleg csak ügyvezető kormánya van északi szomszédunknak, így hosszabb távra nem lehet tervezni. Várják a szeptemberi választásokat.

Borkai Zsolt győri újraindulásáról azt mondta, teljesen kizárt, hogy őt a Fidesz támogatná.

13.17:

A miniszterelnök által Tusványoson 2030-ra felvázolt GDP-összegről azt mondta, szerinte az reális.

Pesty Lászlónak Tusványoson elhangzott, Lölő-jelenségre vonatkozó „a kirakatban lopnak, csalnak, zsarolnak” kitételére a miniszter úgy reagált, nem volt értelmes és összefüggő a beszéd. Gulyás Gergely azt mondta, nem ismer „Lölő-jelenséget”.

Gulyás Gergely nem ismer Lőlő-jelenséget. Fotó: MTI / Bruzák Noémi
Gulyás Gergely nem ismer Lőlő-jelenséget. Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A pedagógusfelmondásokra azt mondta, nem nagyobb az arány, mint az eddigi években, ráadásul felmondásnak számít az is, ha valaki átmegy másik iskolába.

A nagyvárosi csok megszüntetése után a helyére lépő szabályozásról konkrétumot most sem mondott.

Az egyre kevesebb rendőrre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely a béremelésekkel válaszolt.

A rendkívüli időjárásra az illetékes szervek felkészültek – mondta kérdésre a miniszter.

A kórházi adósságokra a tárcavezető úgy felelt, egy informatikai központosítás zajlik, ami révén majd helyreállhat „a rend és a fegyelem” az egészségügy pénzügyi terén is.

13.26:

Az újabb akkumulátorgyárra vonatkozó kérdésre azt mondta, főleg az infrastruktúra biztosítása az állam feladata. Az ország északkeleti felén alacsonyabb a foglalkoztatottság, ezért akár vendégmunkások nélkül is biztosítható a szükséges munkaerő.

A gigantikus gázszámlákkal kapcsolatban is kapott kérdést Gulyás Gergely. A tárcavezető szerint sokan átlépték a kedvezményes ár határát, de az MVM mindenkinek biztosítja a 12 havi részletfizetés lehetőségét. Mindössze 90 ezer ügyfélnél van ilyen értékhatár-túllépés – tette hozzá Gulyás Gergely.

A határállomásokon meg a közszolgálatás során történt informatikai leállások kijavítása szükséges – közölte a kancelláriaminiszter.

A 80 milliós zongoráról Kovács Zoltán államtitkár azt mondta, az a magyar tárgyi és szellemi innováció kiemelkedő darabja. Szerinte ez támogatja a soros uniós elnökség sikerét.

13.35:

A kormány elítéli a vallási szent könyvek, kegytárgyak elégetését, meggyalázását – válaszolta kérdésre Gulyás Gergely.

A tárcavezető szerint hatékony határvédelem kell az embercsempészet megállításához.

A visszaeső építőiparra vonatkozó kérdésre úgy felelt, az árak nem csökkentek, ebből meg lehet fizetni az ott dolgozókat, a feketemunkát munkaügyi ellenőrzésekkel kell megakadályozni.

Objektív módon fel kell mérni, a rabbiképző épületének méltatlan állapotát milyen mértékű támogatással lehet megszüntetni.

A miniszterelnök álláspontja az, hogy négy évre alakít kormányt, fő szabály szerint ennyi időre állapodik meg a miniszterekkel – válaszolta a Pintér Sándor esetleges távozásával felvetődött kormányátalakításra vonatkozó kérdésre.

A Nemzetközi Úszószövetség hazánkba költözésére, a világversenyekre vonatkozóan Kovács Zoltán államtitkár azt mondta, aki idejön, az jó érzéssel fog hazatérni, nem feltétlenül kell a hatást milliárdokban mérni.

13.37:

A jogszabályok mindenkire vonatkoznak, a szolidaritási adó meg nem fizetésére vonatkozó kereset megalapozatlan – mondta kérdésre Gulyás Gergely.

13.38:

Magyarországon mindenki szabadon beszélhet, senkinek nem mondjuk meg előre, mit mondhat – mondta Gulyás Gergely arra, hogy a román nagykövet előre elmondta, a magyar miniszterelnöknek miről nem ajánlott beszélnie Tusványoson.

Nagyon jelentős költségeket jelentenének a migránsgettók – válaszolta kérdésre.

Nyugdíjkorrekcióról legkésőbb októberben kell dönteni, novemberben folyósítani – mondta másik kérdésre.

13.42:

A menekültek száma eddig 1,150 millió körüli, a 38 ezer menedékesből 34 ezret támogattak. Ebben sok az „ingázó”, aki visszajár – mondta kérdésre Kovács Zoltán államtitkár.

A Biodóm sorsáról Gulyás Gergely azt mondta, azt várják, hogy a főváros befejezze a beruházást.

Az újabb Árpád hídi száguldozóra vonatkozó kérdésre azt mondta, szerinte az áldozatot követelő illegális autóverseny legyen szándékos emberölés, ilyen a szabályozás Németországban is.

13.46:

A minisztérium tud válaszolni arra, volt-e társadalmi egyeztetés a vasúti szárnyvonalak bezárásáról, de a tárca biztosan végzett számításokat – mondta Gulyás Gergely. Szerinte nem indokolt, hogy a kormány ezt a kérdés a tárcától magához vonja. Általában a busz olcsóbb és jobb szolgáltatást is nyújt a vasútnál – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Gulyás Gergely reméli, hogy lesz legalább fapados légi közlekedés Budapest és Brassó között.

13.55:

Visszatetszőnek tartaná Gulyás Gergely, ha sportolókat nemzeti hovatartozás alapján tiltanának el rendezvénytől, például az olimpiától.

A kancelláriaminiszter megerősítette, hogy Ukrajna a kőolaj tranzitdíjának emelésére készül.

13.56:

A Kormányinfó véget ért, köszönjük figyelmüket.

Korábban írtuk:

Orbán Viktor „valamikor augusztusban” megy szabadságra ezt Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón árulta el. Így könnyen előfordulhat, hogy szeptemberig a most csütörtöki kormányinfó lesz az utolsó. Ráadásul a kancelláriaminiszter mellett most nem Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, hanem Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár fog állni.

A várható bejelentéseket illetően Havasi Bertalannak, a kormányfő sajtófőnökének szerdai, kormányülést követő szavaira tudunk támaszkodni, aki azt MTI-nek azt mondta, áttekintették az ukrajnai háború legfrissebb fejleményeit, a béke és a tűzszünet érdekében a közeljövőben teendő diplomáciai lépéseket. A sajtófőnök szerint az ülésen elhangzott: a gazdaság terén jelenleg az infláció letörése a legfontosabb feladat, ennek érdekében

a kormány hatásos intézkedésekről döntött például a boltok kötelező akciózásáról

és az online árfigyelő rendszer bevezetéséről. Emellett Havasi azt is közölte, a kormányülésen megvizsgálták az infláció elleni harc eddigi eredményeit, és megvizsgálták, milyen további lépéseket kell tenni az egyszámjegyű infláció mielőbbi elérése érdekében.

Szerdán Orbán Viktor is posztolt a közösségi médiában, ahol megismételte azt a június végén tett bejelentést, hogy a hipermarketláncok számára a kötelező akciózás mértékét 10-ről 15 százalékra emelik.

A kormányfői bejegyzésben azonban az is szerepel,

az akciókat kiterjesztik további termékekre is,

így vélhetően Gulyás Gergely ezeket is ismertetni fogja a csütörtök délre meghirdetett eseményen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!