<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A rendőrség adatai szerint közel egy órája Budapesten az Örs vezér tere felől 600 fő vonul a Tudásmenet végállomása felé, a Kölcsey Gimnáziumhoz.

Ma 16 óra 30-ra érnek a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium elé azok a kitartó pedagógusok és civilek, akik január 2-án a miskolci Hermann Ottó Gimnáziumtól indultak el. Sokak szerint ez egyfajta "pedagógus-Camino".

Aki Budapesten csatlakozna az eseményhez, az 16:30-tól érkezhet a Munkácsy Mihály utca és a Podmaniczky utca kereszteződéséhez, a Kölcsey Ferenc Gimnázium elé, ahol a menet megérkezése után elkezdődik a rendezvény, ami előreláthatólag 17:30-ig tart majd.

Budapest határában az érkező menet, amelyhez ezekben a pillanatokban is lehet csatlakozni. Fotó: Facebook/PDSZ
Budapest határában az érkező menet, amelyhez ezekben a pillanatokban is lehet csatlakozni. Fotó: Facebook/PDSZ

A tüntetés háziasszonya: Berta Beáta (Tanítanék, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanára). 

Felszólalóként a következőkre lehet számítani:

  • Szűcs Tamás (PDSZ) és Totyik Tamás vagy Gosztonyi Gábor (PSZ) - ők hárman a teljes, 180 kilométeres távot megtették az elmúlt hat napban
  • Strbka Anna, diák (EDF) és Rácz Béla, roma közösségszervező, aktivista, szülő
  • Felföldi Zsombor, diák (ADOM) és Rábai János, tanár (polgári engedetlenség miatt kirúgták a Karinthy Gimnáziumból)
  • Bosák Levente, tanár (Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, polgári engedetlen, még állásban) és Tölgyfa Gergely, tanár (polgári engedetlenség miatt kirúgtákt a Pécsi Művészeti Gimnáziumból)
  • Simkó Edit, tanár (polgári engedetlen, benyújtotta a felmondását, miután kiszivárgott a Pintér Sándor-féle dokumentum)
  • Pilz Olivér, tanár (Tanítanék, Miskolci Herman Ottó Gimnázium – még állásban) és Törley Katalin, tanár (Tanítanék, polgári engedetlenség miatt kirúgták a Kölcsey Gimnáziumból)

A Tudásmenet budapesti szakaszához először 11 órakor a cinkotai Mol-kútnál csatlakoztak többen, de 14:30-kor a Kerepesi út és az Örs Vezér tér által határolt parkos részen is lehet, azt követően pedig a Puskás Ferenc Stadionnál. Az egyre nagyobb létszámú menet együtt vonul a rendezvény helyszínére, a Kölcsey Gimnáziumhoz, ahol szeptemberben öt tanártól váltak meg.

Rainer Girndt, a Friedrich Ebert Alapítvány magyarországi szakszervezeti projektjének korábbi vezetője így összegzi a Tudásmenet elmúlt hat napját:

Ma délután véget ér a hatnapos budapesti oktatási menetelés. Miskolc észak-magyarországi városából indulva célállomásához közeledik a fővárosban a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, ahonnan polgári engedetlenség miatt kiutasították az első női tanárokat.

Útközben és a színpadokon oktatási fórumokon nagy mennyiségű tapasztalatot gyűjthettek a felvonulás szervezői az oktatási rendszer elviselhetetlen állapotáról. Biztató volt a tanárok követeléseire kapott nagy együttérzés is.

Ez a rendhagyó és eddig egyedülálló akció, amely fizikai kihívást is jelentett a résztvevők számára, egyben a jobb, jövőorientált oktatásért küzdő mozgalom is. Ez az állóképesség a sokszor kedvezőtlen körülmények között, önmagában tiszteletet követel! - fogalmaz a PDSZ Facebook-oldalán.