4p

A diákok ülősztrájkjával indul a reggel január 31-én, a Szolidaritás napján. A pedagógus szakszervezetek így nevezték el a mai, szimbolikus napot, hiszen pont egy éve kezdődtek el a figyelmeztető sztrájkkal a tanári tiltakozások. 

A szakszervezetek úgy látják, hogy bár a hatalom azóta is próbálja ellehetetleníteni a tiltakozásaikat és egy év alatt megvált több pedagógustól is, ők még mindig talpon vannak és céljuk, hogy tovább küzdjenek egy jobb oktatási rendszerért és a régóta vágyott béremelésükért.

Bojár Gábor is felszólal ma este. Fotó: Bánkuti András
Bojár Gábor is felszólal ma este. Fotó: Bánkuti András

A Szolidaritás napjára rengeteg programot szerveztek az érintettek:

  • 06 órától: az Egységes Diákfront ülősztrájkja – több, mint 100 iskolából jelezték, hogy ma valamilyen formában kiállnak a diákok is egy jobb oktatási rendszerért. Még ha csak egy kockás szalaggal csatlakozik bárki is, várják a képeket vagy videókat erre az email címre
  • 10.45-13.45: Gyermekközpontú pedagógia egy gyermekellenes rendszerben? – online műhely a pedagógiai kultúráról a Civil Közoktatási Platform szervezésében. Részletes program ITT olvasható
  • 12.00-20.00: PONT ON - Alternatív tanítási nap - egész napos programsorozat pécsi diákoknak a Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás szárnyai alatt
  • 15.00: a Pedagógus Egység szervezésében a Hősök terén 16 140 darab hiányjelet rajzolnak fel, pont annyit, amennyi pedagógus hiányzik az oktatásból. Szeretettel várják az önkénteseket, mégpedig vörös krétával felfegyverkezve
  • 16.00-18.00: Együttműködő közoktatás – együttműködő társadalom – budapesti konferencia és műhely a CKP szervezésében
  • 16.00: Tiltakozás és politikai véleménynyilvánítás – online műhely diákoknak a TASZ szervezésében
  • 18.00-21.00: XXI. századi Országbeszélgetések I. – a pécsi tanárok, tanárszakosok és középiskolások országos Co-Open Space-e
  • 19.00: A holnap ma kezdődik! – a pontot az i-re a Tanítanék évértékelő gálája teszi fel a budapesti Trafóban, amit a Facebook-on is lehet követni. A 19 órakor kezdődő rendezvényen fellép vagy videón bejelentkezik többek között Alföldi Róbert, Bojár Gábor, Mácsai Pál, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Erdős Virág, Pintér Béla.
  • és egész nap Alternatív tanórák és továbbképzések a CKP oldalain.

Múlt héten országos sztrájk zajlott az iskolákban, amelyen hol többen, hol kevesebben vettek részt, de ma sok helyen akár 100 százalékos is lehet a tantestületekben a munkabeszüntetés aránya. Hozzá kell tenni: még akkor is, amikor a kormány újfajta kommunikációja miatt iskolaigazgatókat fenyegettek és fenyegetnek meg, hogy ha az iskolájukban nem tartanak rendet, megválhatnak tőlük, illetve tanárokat riogatnak azzal, hogy ne merjenek a nyilvánossághoz fordulni.

Pedig óriási eredmény, hogy a mai napon a szakképzésben dolgozók is sztrájkba lépnek, ami a pedagógusszakma iránti szolidaritás miatt is fontos, hiszen ők nem esnek közalkalmazotti jogviszony alá, viszont a kormány számukra sem biztosítja a bérek értékállóságát, illetve az intézmények szakmai működését.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) azt kérte a közszférában dolgozóktól, hogy január 31-én csatlakozzanak az „Állj ki Magadért és csatlakozz Te is a tanárok melletti szolidaritási akcióhoz! Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én”. A szakszervezetek arra is számítanak, hogy a közlekedésben dolgozók hangos dudálással fejezik majd ki a szolidaritásukat a sztrájkolókkal.

A TTDSZ, a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is felhívást tett közzé a sztrájk támogatására. Szolidaritásáról biztosította a tanárokat a VDSZ, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is, mert egyetértenek a pedagógusokkal abban, hogy az oktatás a jövőnk, csak képzett diákokkal lehet gazdasági fejlődést biztosítani.

Ugyanakkor a pedagógus szakszervezetek és az általuk képviselt pedagógusok úgy érzik, továbbra is magukra vannak hagyva, a kormány még mindig nem hajlandó az oktatás problémáinak megoldása mellé állni, még úgy sem, hogy pontosan egy éve kezdődött el a tanárok mozgalma. 

„Nem normális, hogy egy éve sztrájkolunk, utcán vagyunk, és a kormány úgy tesz, mintha nem történne semmi" – jelentette ki Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervetének elnöke a minap az ATV-ben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!