2p

Az országos sztrájkhét kellős közepére, január 26-ra kaptak meghívót a pedagógus szakszervezetek Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkárhoz. Mint az szinte borítékolható volt, a sztrájkköveteléseknek egyetlen pontjára sem reagált érdemben a kormány.

Legalábbis így fogalmazott Nagy Erzsébet a több mint kétórás tárgyalás utáni élő bejelentkezésen.

„Sem a régi, sem az új sztrájkkövetelésekre sem, csak egy tegnap megkapott teljesítményértékelési rendszert próbáltak velünk átbeszélni, amire időnk sem volt felkészülni. Főleg, hogy ha még nem is ismerjük a hozzá tartozó béreket” – tette hozzá a PDSZ képviselője.

Véleményük szerint nagyon aggasztó, hogy ismét az eddigi törvények alapján próbálnak mindent megközelíteni, illetve van egy félelem is attól, hogy egy új jogállási törvényt hoznak létre.

Nagy Erzsébet szerint egy új jogállási törvény csak hátrányosabb helyzetbe hozhatja a pedagógusokat. Fotó: Facebook/PDSZ
Nagy Erzsébet szerint egy új jogállási törvény csak hátrányosabb helyzetbe hozhatja a pedagógusokat. Fotó: Facebook/PDSZ

„Az eddigi közalkalmazotti törvény után csak rosszabbak születtek, amelyekből eltűntek az addigi védettségi kritériumok” – mutatott rá Nagy Erzsébet, aki szerint egy dologban talán egyetértettek Maruzsa Zoltánnal.

Mégpedig abban, hogy olyan rendszert kell kidolgozni, ami vonzóvá teszi a fiataloknak a pályát.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint az is aggasztó, hogy a kormány garanciát vállalt az Európai Bizottságnak, hogy nem változtatnak a jogálláson, így ez tovább fogja az uniós pénzek tárgyalását bonyolítani. Valamint az ígéretek ellenére a 12 százalékos, magyar büdzséből finanszírozott béremelések sem kezdődtek el.

„Rendkívül aggasztó a kormány tétlenkedése” – jelentette ki az alelnök.

A megbeszélésen Maruzsa Zoltán megerősítette azt, amit a kormány eddig is kommunikált: Brüsszeltől függ, milyen fizetésemelésre lehet számítani az ágazatban, a kormány szerinte minden eddigi ígéretének eleget tett.

Egyelőre nincs újabb sztrájkbizottsági időpont. A mai tárgyalás épp a január 23-27. közötti országos sztrájkhétre esett, amivel kapcsolatban kiderült: a tankerületek már az intézményvezetőket fenyegették meg azzal, hogy menesztik őket, ha nem tudnak rendet tartani, vagy ha a nyilvánossághoz fordulnak.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!