3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A pedagógusok érdekképviseletei szerint problémás lehet a változtatás. 

Ha a kormány meghosszabbítja a tanévet, akkor egyszerre kell majd érettségiztetniük és órákat tartaniuk a tanároknak - írta meg a Népszava. A Belügyminisztérium szerint a változás „technikai jellegű”, a tanítási napok száma ugyanis nem változik, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azonban problémáktól tart. 

Pengváltás a tanév miatt. Fotó: Depositphotos
Pengváltás a tanév miatt. Fotó: Depositphotos

Gosztonyi Gábor, a PSZ elnöke közölte: a tavaszi szünet meghosszabbítását még el lehet fogadni, mert a tapasztalatok szerint erre az időszakra fáradnak ki leginkább a diákok. A téli szünet meghosszabbítását azonban túlzónak tartja, különösen, hogy az a nyári szünet terhére történne. Az érdekvédő szerint az iskolák 90 százaléka alkalmatlan arra, hogy nyár közepén érdemi tanítás legyen, mert az intézmények többségében elviselhetetlen a meleg. Emellett szervezési és adminisztratív nehézségeket is okozhat, hiszen június 24-én kezdődik a középiskolai beiratkozás, vagyis az általános iskolákban egy hétvége alatt kellene megoldani az évzáró értekezletet, a bizonyítványok törzskönyvezését. A középiskolákban pedig június 17-étől kezdődnek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák, a pedagógusoknak így egyszerre kellene érettségiztetniük és tanórákat tartaniuk.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője az RTL Híradónak arról beszélt, hogy a gyerekek számára meglehetősen kellemetlen lesz a tanítás a nyári melegben. Szerinte a döntés motivációja kizárólag az volt, hogy a téli szünet meghosszabbításával spórolni lehessen a fűtési szezonban.

A Belügyminisztérium úgy reagált erre, „a Magyarországgal azonos klimatikus fekvésű Szlovákiában is június 30-ig tart a tanítás”, és ez a tárca szerint nem okoz gondot. A szaktárca szerint az iskolaépületek energetikai fejlesztése folyamatos, a beiratkozást pedig két nappal eltolják a Nemzeti Pedagóguskar kérésére. A szóbeli érettségi vizsgákra további 3 napot biztosítanak ott, ahol az eredetileg tervezett két hetes időszakban ezt nem tudják megoldani.

 

Ahogy arról korábban az mfor.hu is beszámolt, egy belügyminiszteri rendelettervezet szerint egy héttel hosszabb lenne a tanév, ám a szünetek is meghosszabbodnának. 

Az új tanítási rendről a hvg.hu azt írta, vannak érvek a rövidebb nyári és hosszabb téli szünetek ellen és mellett is, „egy valós szakmai vita a témában egyáltalán nem lenne felesleges”. Utoljára 2018-ban volt szó arról, hogy meghosszabbítanák a tanévet, de a 2010-es évek elején Pokorni Zoltán is emellett érvelt. Orbán Viktor korábbi oktatási minisztere azzal érvelt a szünet rövidítése mellett, hogy a hosszú nyári szünet számos család számára megoldhatatlan feladatot jelent, mert nehezen tudják biztosítani a gondoskodást a gyerekről. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!