4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.

Negyedszer is próbára tehették pénzügyi ismereteiket a hazai gimnazisták a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny keretei között, ezúttal a 2024-es etapban. A Privátbankár által szervezett versenyre tavasszal hagyományosan a gimnazisták nevezhetnek be, míg ősszel a technikumok és a szakképző iskolák diákjaié a terep.

A több mint egy hónapon át zajló versenyben három forduló során alakult ki a végeredmény: az elsőben egy online kvíz segítségével mérhették össze a tudásukat a négyfős csapatok, amelyek közül a legjobban teljesítők bejutottak a második fordulóba, ahol a kvízkérdéseken felül már szóbeli fordulóban is szerepelhettek a diákok. Villámkérdések mellett egy-egy kifejtős kérdésre is választ adhattak a diákok online konferenciabeszélgetéseken, szakértő zsűri előtt.

A zsűri tagjai között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Államkincstár, a Magyar Biztosítók Szövetsége, a Babylon Financial Group, a CIB Bank, a Fundamenta Lakáskassza, a Gránit Alapkezelő, az MBH Private Banking munkatársaival is találkozhattak a diákok, ahogy a verseny szakmai testületének vezetőjével, Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnökkel, a Corvinus Egyetem professzorával is. 

A második forduló legjobban teljesítő csapatai kerültek be az április 23-án, a Budapesti Gazdasági Egyetemen megrendezett országos döntőbe. Összesen 20 csapat vett részt a végső megmérettetésen, immár személyes részvétellel. Közülük a nap során 4 csapat jutott be a végső döntőbe, ahol a kifejtős kérdés mellett ábraelemzés is várt a csapatokra. A diákoknak élőben kellett prezentálniuk a Pénzügyminisztérium munkatársaival is kiegészült szakmai zsűri és versenytársaik előtt.

Milyen a gyanús befektetési ajánlat? Mit tehetnek a bolygóért a kispénzű fogyasztók? Mi az alulbiztosítottság és mit lehet tenni ellene? Miből lehet előteremteni egy lakás árát? 

Egyebek mellett ilyen kérdésekre is választ adtak a diákok. A rendkívül magas színvonalú döntő ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult, ahol a diákokat és a felkészítő pedagógusokat a verseny szakmai partnereinek képviselői mellett Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára, az esemény fővédnöke is köszöntötte. 

A verseny végeredménye, az első négy helyezett csapat:

1. Veni, Vidi, Vici - Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium, Budakeszi
Csapattagok: Kállay Dániel, Végh Levente, Nagy Timur Milán, Zsiros Kitti
Felkészítő tanár: Balogh Andrea

A győztes csapat, a Veni, Vidi, Vici. Bal oldalon Csabai Károly, a Privátbankár és az Mfor főszerkesztője, jobb oldalon dr. Lambertus József, a NAV főosztályvezetője és Dr. Hegedűs Szilárd, a BGE PSZK Pénzügy Tanszékének főiskolai docense.
A győztes csapat, a Veni, Vidi, Vici. Bal oldalon Csabai Károly, a Privátbankár és az Mfor főszerkesztője, jobb oldalon dr. Lambertus József, a NAV főosztályvezetője és Dr. Hegedűs Szilárd, a BGE PSZK Pénzügy Tanszékének főiskolai docense.
Fotó: Bánkuti András

2. Men From The Sparrow's Night - Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium, Kőszeg
Csapattagok: Páli Ádám, Csuka Dániel, Kovács Vencel, Juhász Botond
Felkészítő tanár: Kiss Zoltán

3. Lehman Bros - II. Kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest
Csapattagok: Kuti Péter, Csák Zsombor, Rammacher Ádám, Sipos Ábel
Felkészítő tanár: Osváth Emese

4. Aranytallér - Óbudai Árpád Gimnázium - Budapest
Csapattagok: Parditka Márton, Dobricza Benedek, Lampert Bence, Thébesz Ágoston
Felkészítő tanár: Kozma Sándor

A gimnáziumi versenyen idén több mint ezer diák és felkészítő tanár vett részt, a szakmai partnerek és a szervező Privátbankár jóvoltából számos értékes ajándékot is kiosztottak, egyebek mellett kétnapos szakmai program, ajándékutalványok, laptop is gazdára talált. A verseny összdíjazása meghaladta az egymillió forintot. A diákok mellett természetesen a felkészítő pedagógusok munkáját is jutalmazták a szervezők és támogatók, az ő szerepük ugyanis óriási abban, hogy a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi ismeretek széles körben terjedjenek a diákok körében - és persze azon is túl. A szervező Privátbankár célja ugyanis az, hogy gyakorlatias megközelítéssel, de mégis játékosan úgy adjon át elengedhetetlen pénzügyi ismereteket a diákoknak, hogy azok rajtuk keresztül eljussanak a családjaikhoz is.

A verseny végeredménye, a nyeremények és további információk a verseny hivatalos weboldalán, a diakforum.hu címen olvashatóak. Ősszel a technikumok és szakképző iskolák diákjai indulhatnak majd a versenyen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!