4p

A Fidesz szerint a Bizottság időt húz, pedig a magyar kormány mindent megtesz a pénzek megszerzéséért.

Az Erasmus-ügyben küldött magyar javaslatcsomagra még mindig nem érkezett semmi válasz az Európai Bizottságtól, tehát nyilvánvaló, hogy időhúzás zajlik - nyilatkozta Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője hétfőn Strasbourgban.

A politikus elmondta, tavaly novemberben a magyar kormány elküldött egy teljes javaslatcsomagot arról, hogyan lehetne megoldani és előrelépni az Erasmus-ügyet érintő vitás kérdésekben, azonban még mindig nem érkezett semmi válasz az Európai Bizottság részéről. Tehát nyilvánvaló, időhúzás zajlik, hogy a határidőből kifusson a magyar fél.

Bocskor Andrea az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának rendkívüli ülésén Iliana Ivanova innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságügyért felelős uniós biztoshoz intézett kérdésében felhívta a figyelmet: elfogadhatatlan az Erasmus+ programból kizárt magyar modellváltó egyetemeken tanuló diákok, professzorok és a Horizont programból kizárt kutatók helyzete.

A fideszes politikus továbbá arra is rákérdezett, mikor várható hivatalos válasz az Európai Bizottság részéről, arról, hogy a tavalyi pályázati forrásokhoz kapcsolódóan meghosszabbítják-e a május 31-én lejáró határidőt.

Bocskor Andrea felhívta a figyelmet, hogy nem kapott érdemi választ Ivanovna biztos részéről, annak ellenére sem, hogy a bizottsági ülésen Európai Konzervatívok Pártjából is és az Európai Néppártból is felmerült ez a kérdés, hogy hogyan is lehetne megoldani a hátrányos helyzetbe került diákok, oktatók és kutatók problémáját.

Konstruktívak voltunk?

Emlékeztetett, az uniós tagállamokat tömörítő Tanács 2022 decemberi döntése nyomán az Európai Bizottság úgy határozott, hogy a modellváltó magyar egyetemeket kizárja Erasmus+ és Horizont Európa programjaiból.

"Azóta a magyar kormány konstruktívan részt vesz az Európai Bizottsággal és a Tanáccsal való tárgyalásokon. Elsősorban a magyar diákok érdekeit nézve mindent megtesz annak ellenére, hogy a magyar felsőoktatás kérdése egy tagállami kompetencia"

- mutatott rá a képviselő.

Mint mondta, elvileg az Európai Bizottságnak nem is lehetne beleszólása abba, hogyan működik a felsőoktatás egy tagállamban, de ezt félretéve a magyar kormány arra törekszik, hogy kompromisszumot kössön, míg a bizottság részéről időhúzás tapasztalható.

"Ahogy megoldódik egy feltétel, mindig újabb és újabbak jönnek. Az Európai Parlamentben pedig továbbra is azt a mantrát sulykolják a képviselők, hogy amint Magyarország megoldja a jogállamisági problémákat, akkor újra megnyílik a lehetőség a magyar diákok, modellváltó egyetemek magyar diákjai és tanárai előtt"

- fogalmazott.

Bocskor Andrea szerint fontos tisztázni: a kondicionalitási eljárás 17 feltétele közül a modellváltó egyetemekre és kuratóriumaikra csupán két feltétel vonatkozott az összeférhetetlenség és a közbeszerzés. "Ezeket a magyar kormány még 2022 őszén megoldotta, tehát nem is kellett volna, hogy az ügy eljusson a tanácsi határozatig" - mutatott rá.

A május 31-én lejáró pályázati idő meghosszabbításával kapcsolatban Bocskor Andrea azt nyilatkozta: a válasz a bizottság részéről annyi volt, a munka folyamatban van, a testület elkötelezett, hogy megtalálja a megoldást, azonban - mint mondta - nem történik lényegi előrelépés.

"Nyilvánvaló, csak ezt nem merik kimondani a közelgő uniós választások miatt, hogy az európai uniós intézmények nem akarják saját magukat gyengíteni azáltal, hogy a magyar államnak igazat adnak, és nem fogják bevallani, hogy az ő hibájukból egy alaptalan, aránytalan és egy diszkriminatív döntés született, amit sajnálatos módon nem egy áldozata van, hanem több mint kétszázezer európai uniós polgár" - húzta alá.

Hozzátette: a magyar kormánynak csak korlátozott eszközök állnak a rendelkezésre, hiába sürgeti az ügyet, ameddig nem lesz meg a politikai akarat erre vonatkozóan, addig az előrelépés sem lehetséges.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!