2p

A tankerületek nem akarják kifizetni a teljes végkielégítéseket, per lehet az ügyből. 

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, a tankerületek nem igazán akarják kifizetni a státusztörvény miatti felmondó tanároknak járó teljes végkielégítést – ezzel tovább nehezítve a távozó pedagógusok egyébként sem könnyű helyzetét:

Az ügyben most itt az újabb fordulat, ugyanis a Szabad Európa cikke szerint próbaperek indítását tervezi egy tanárokat képviselő ügyvéd. A portál megkeresésére dr. Nyitrai Károly, aki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megbízásából látja el tanárok jogi képviseletét elmondta,

a státusztörvény miatt távozó mintegy kétezer pedagógus felét érintheti, hogy a tankerületek nem akarják kifizetni a nekik járó végkielégítést, csak a felét vagy a harmadát.

A jogi képviselő hangsúlyozta, itt nem hagyományos végkielégítésről van szó, hanem kifejezetten a pedagógusok mostani jogállásváltozásának idejére, erre az egy alkalomra megalkotott végkielégítésről, amely egyébként alacsonyabb mértékű, mint ami korábban járt volna a tanároknak.

Mint mondta, a korábbi szabályok szerint akár nyolchavi végkielégítésre is jogosultak lennének, ha legalább húsz éve egy munkáltatónál dolgoznak, most viszont csak egy-, két-, legfeljebb háromhavi végkielégítést kaphatnak, attól függően, mennyi jogosító idővel rendelkeznek.

A tanárok távoznak - kapják meg a jogos végkielégítésüket. Fotó: Depositphotos
A tanárok távoznak - kapják meg a jogos végkielégítésüket. Fotó: Depositphotos

A próbaperek után mindenkinek segítenének

Az ügyvéd emlékeztetett, a fizetési határidő december 5., azonban az előzetes levelezésekből derült ki, hogy a munkáltatók nem akarják kifizetni a státusztörvény miatt távozó tanároknak a jogszabály által előírt végkielégítéseket. Ennek költségvetési vonzata minimum félmilliárd forint lehet. Kiemelte, a tankerületek egyértelmű jogi érvet még nem tudtak mondani, hogy miért nem a jogszabályban leírt jogosító idővel számolnak ilyen esetekben.

A Szabad Európa cikke szerint a kifizetéseket követően lehet jogorvoslattal élni, ezért azt tervezik, hogy próbapert vagy próbapereket indítanak, és azok lezártát követően minden érintettnek jogsegélyt nyújtanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!