2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az iskolatej program Magyarország EU-s csatlakozásakor, 2004-ben indult. Idén azonban már csak heti háromszor kaphatnak a gyerekek iskolatejet. 

A kezdeményezés bevezetésekor még csak az általános iskolások számára volt biztosított az iskolatej, majd lehetőség nyílt az óvodások és középiskolások ellátására is. A program részeként az egészséges élelmiszereken kívül játékos formában hívják fel a tanulók figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára, elősegítve a diákok ismereteinek bővítését is.

A program újraindult Magyarországon, de már csak hetente három nap kapnak tejtermékeket az iskolás gyerekek, míg korábban négy vagy öt napon is volt erre lehetőség – írja az agrarszektor.hu.

Ezekre a tejtermékekre uniós támogatás hívható le, amit a hazai költségvetésből egészítenek ki.

Már az iskolatej sem a régi. Legalábbis a mennyisége. Fotó: MTI
Már az iskolatej sem a régi. Legalábbis a mennyisége. Fotó: MTI

A koronavírus-járvány előtt évente 3-4,5 milliárd forint támogatással működött a program. Amikor a pandémia idején bezárták az iskolákat, a programot is felfüggesztették, a nemrég kezdődött tanévben azonban ismét biztosított a lehetőség.

A célra fordítható pénz szűkössége azonban komoly korlátot jelent. A programra kapott uniós forrás összege fix, az állami támogatás pedig a szakemberek szerint nem emelkedhet a jelenlegi gazdasági helyzetben.

„Az EU-ban az iskolaprogramok felülvizsgálata zajlik, reméljük, hogy ez azt is jelenti, hogy akár emelkedhetne is az uniós támogatási rész. A hazai támogatás természetesen a nemzeti költségvetéstől függ leginkább” – közölte Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a lapnak.

Nehezíti a programot az is, hogy a 75 millió forint feletti szállításokra közbeszerzést kell kiírni, ezért a feldolgozók egy része ügyel arra, hogy ez alatt a szint alatt maradjon. A portál kiemeli, hogy az iskolatej ügye nemcsak edukációs, hanem szociális célokat is szolgál. Számtalan gyerek esetében, különösen a szegényebb régiókban ugyanis az iskolatej az egyetlen tartalmas és egészséges táplálék, amihez hozzájuthatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!