4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokkal drámaibb a helyzet annál, ahogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter optimisták nyilatkozik az Európai Uniós pénzek helyzetéről. Kemenesi Gábor virológus konkrét példát említ.

Miközben Navracsics Tibor miniszter optimistán nyilatkozott pár napja, hogy az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogram, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs program ügyében lesz megállapodás az Európai Unióval és a hallgatói programok folyamatossága fennmaradhat, a kutatói együttműködések már ma is akadoznak, vagy már meg is szakadtak. 

Ez derül ki Kemenesi Gábor víruskutató nyilatkozatából, amikor a Népszava megkérdezte a szakembert. 

Kemenesi Gábor azt mondja, már zajlik az Európai Uniós programokból való kiszorítás. Fotó: PTE
Kemenesi Gábor azt mondja, már zajlik az Európai Uniós programokból való kiszorítás. Fotó: PTE

 "Legutóbb egy olyan rovarok által terjesztett betegségekkel foglalkozó nemzetközi hálózati programból raktak ki minket egyik pillanatról a másikra, amely még tavaly december 15. előtt elindult, és aláírásra került". 

Az Európai Unió Tanácsa 2022. december 15-i hatállyal megtiltotta a szerződéskötést az alapítványi formában működő magyarországi egyetemekkel minden Horizont-alapból finanszírozott pályázati struktúra esetében. Ez széles skálán érinti a magyar diákokat és kutatói közösséget, lévén, hogy rendkívül sokszínű programokról van szó.

A rendelkezés elvben a december 15. előtti elnyert pályázati programokat nem érinthetné hátrányosan, ám Kemenesi Gábor példája jelzi, hogy a gyakorlat mást mutat. 

Az elmúlt hetekben ugyanis kiderült, hogy az alapból finanszírozott egyik nemzetközi program keretében érkező portugál kollégát hivatalosan nem fogadhatja.

"A programokból való kizárás nemcsak azt jelenti, hogy nem érkezik pénz az EU-tól, hanem rendkívüli károkat is okoz a már meglévő vagy épülőben lévő nemzetközi együttműködésre is. Korábban járt nálunk kutató a Pasteur Intézetből, amelyből a mai napig fennálló, kapcsolat alakult ki, és amely később komoly kutatási pénzek bevonását tette lehetővé. A jelenlegi helyzet tehát súlyosan érinti a nyugati beágyazottságunkat – magyarázza Kemenesi Gábor, akit a Covid idején ismert meg az ország.

"Ám hiába látjuk mi ezt világosan, én, mint kutató itt állok érdemi hivatalos tájékoztatás vagy jogi segítség nélkül, nem is tudom, hogy kihez, milyen formában fordulhatnék jogorvoslatért" - tette hozzá.

A virológus analógiaként a britek példáját idézte, akiknek tudósait a Brexit nyomán évekre kiírtak a nemzetközi kutatási programokból. Az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak csak néhány napja sikerült megállapodnia arról, hogy a brit kutatók a jövő év elejétől ismét részt vehetnek a világ legnagyobb együttműködési kutatási programjában, a Horizontban. Kemenesi Gábor szerint míg a briteknél legalább három havonta megjelent a Nature folyóiratban vagy más nagy olvasottságú napilapban egy cikk, amely felhívta a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a fenntarthatatlan állapotra, a tudósok kilátástalan helyzetére,

addig Magyarországon csend van, olyan mintha ez a probléma nem érdekelne senkit.

A Horizont Európa programból csak bő másfél év alatt összesen 60,6 millió euró érkezett Magyarországra, és kétszáz megállapodást írtak alá magyar kutatókkal. Az alapítványi egyetemekre is 10 millió euró fölötti összeg érkezett a kifizetésstopig.

"A magyar tudományos közösség kitiltása az uniós finanszírozású pályázatokból olyan, mintha lekapcsolnák Magyarországot az európai mobilhálózatról. Azaz sokkal nehezebb kommunikálni kifelé és minket is problémásabb felhívni. Ezzel óriási „ütést” kapott a hazai tudomány, az elmúlt évtized egyik legnagyobb tudományos krízisét éljük" – mondta Kemenesi Gábor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!