2008. április 25. 12:34

A dél-dunántúli régióban 2013-ig 43,5 milliárd forint áll rendelkezésre támogatási forrásként turisztikai fejlesztésekre a Regionális Operatív Programok (ROP) révén, ami több mint 100 milliárdos fejlesztést tesz lehetővé a térségben - mondta Sárdi Árpád, a Dél-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke pénteken Kaposváron, egy turisztikai tanácskozáson.

A már beérkezett pályázatokban megfogalmazott célkitűzések azt mutatják, hogy az európai uniós források felhasználásával megvalósuló fejlesztések alapvetően megváltoztatják a Dél-Dunántúl turizmusának feltételrendszerét, közölte Sárdi Árpád.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere rámutatott: gazdaságélénkítő hatása is van annak, hogy milyen programokat, milyen környezetet tud kínálni egy adott település. Ma már nem elég vonzerő a befektetőknek a megfelelő gazdasági környezet, a szolgáltatásoknak, a szabadidő kellemes és hasznos eltöltésére lehetőséget biztosító rendezvényeknek is vonzónak kell lenniük - tette hozzá magyarázatként.

Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkára szerint örvendetes, hogy ismét divatossá vált a belföldi üdülés, mind népszerűbb az üdülési csekk, ami hozzájárult a belföldi turizmus erősítéséhez.

A szakállamtitkár a 2007 évről szólva jelentős előrelépésnek nevezte, hogy belföldi forgalom növekedése mellett nem csökkent a beutazó forgalom sem. Mintegy 7 millió vendég 20 millió vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken. Közölte: a turizmus a jelenlegi becslések szerint 8,5 -9 százalékát adja a GDP-nek, s mintegy 500 ezer embert foglalkoztat, az aktív népesség 12,5 százalékát.

MTI/Menedzsment Fórum