2008. november 21. 13:44

Miután a munkaadói oldal hajlandó tárgyalni a 2009. évi új minimálbérről és szakmunkás bérminimumról, megkezdődött az érdemi bértárgyalás, a munkavállalói oldal új minimálbér javaslata havi 76 500 forint, a szakmunkás bérminimum pedig 95 ezer forint - fogalmazódtak meg a vélemények az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki (OÉT) plenáris ülésén.

Korábban a munkavállalói oldal havi 80 ezer forintra kívánta felemelni a minimálbért. Jelenleg a havi minimálbér összege 69 ezer forint, a kétéves gyakorlattal rendelkező szakmunkások bérminimuma 86 300 forint.

A munkaadói oldal a bértárgyalások hatodik fordulójában elmozdult arról az álláspontról, hogy fagyasszák be jövőre a minimálbért, azaz fennmaradhat a minimálbér jogintézménye, ha sikerül megállapodni a mértékben, valamint a minimálbér és a szakmunkás bérminimum közötti arányban - jelentette be Dávid Ferenc, a Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) szóvivője.

A szakszervezetek üdvözlik azt, hogy a munkaadói oldal feladta eddigi, a bérbefagyasztást rögzítő álláspontját - reagált a szakszervezetek nevében Borsik János, az Autonómok Szakszervezetének elnöke.

A munkavállalók új minimálbér javaslata havi 76 500 forint,  a legalább kétéves gyakorlattal rendelkező szakmunkás bérminimuma pedig 95 ezer forint - mondta Pataky Péter az oldal szóvivője. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke jelezte azt is, hogy a "reálpozíciók megtartásában vagyunk érdekeltek". Bérajánlási sávra vonatkozó javaslatot nem tett a munkavállalói oldal.

A kormányzati oldal nem kommentálta a javaslatot, Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára csak statisztikai számítást közölt: az új minimálbér javaslat 10,9 százalékos bruttó béremelést, 8,7 százalékos nettó béremelést és 4,0 százalékos reálbéremelést jelentene.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.