<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Miután a munkaadói oldal hajlandó tárgyalni a 2009. évi új minimálbérről és szakmunkás bérminimumról, megkezdődött az érdemi bértárgyalás, a munkavállalói oldal új minimálbér javaslata havi 76 500 forint, a szakmunkás bérminimum pedig 95 ezer forint - fogalmazódtak meg a vélemények az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki (OÉT) plenáris ülésén.

Korábban a munkavállalói oldal havi 80 ezer forintra kívánta felemelni a minimálbért. Jelenleg a havi minimálbér összege 69 ezer forint, a kétéves gyakorlattal rendelkező szakmunkások bérminimuma 86 300 forint.

A munkaadói oldal a bértárgyalások hatodik fordulójában elmozdult arról az álláspontról, hogy fagyasszák be jövőre a minimálbért, azaz fennmaradhat a minimálbér jogintézménye, ha sikerül megállapodni a mértékben, valamint a minimálbér és a szakmunkás bérminimum közötti arányban - jelentette be Dávid Ferenc, a Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) szóvivője.

A szakszervezetek üdvözlik azt, hogy a munkaadói oldal feladta eddigi, a bérbefagyasztást rögzítő álláspontját - reagált a szakszervezetek nevében Borsik János, az Autonómok Szakszervezetének elnöke.

A munkavállalók új minimálbér javaslata havi 76 500 forint,  a legalább kétéves gyakorlattal rendelkező szakmunkás bérminimuma pedig 95 ezer forint - mondta Pataky Péter az oldal szóvivője. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke jelezte azt is, hogy a "reálpozíciók megtartásában vagyunk érdekeltek". Bérajánlási sávra vonatkozó javaslatot nem tett a munkavállalói oldal.

A kormányzati oldal nem kommentálta a javaslatot, Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára csak statisztikai számítást közölt: az új minimálbér javaslat 10,9 százalékos bruttó béremelést, 8,7 százalékos nettó béremelést és 4,0 százalékos reálbéremelést jelentene.

MTI/Menedzsment Fórum