2008. november 28. 11:19

A munkaadói oldal a jelenlegi szinten, 69 ezer forinton kívánja tartani a havi minimálbért, és 86.300 forinton a kétéves gyakorlattal rendelkező szakmunkások garantált bérminimumát - mondta Dávid Ferenc, az oldal szóvivője az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki (OÉT) plenáris ülésének kezdetén.

A munkavállalói oldal a múlt heti ülésen 76 500 forintos minimálbér javaslatot és 95 ezer forintos szakmunkás bérminimum javaslatot tett. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke elfogadhatatlannak nevezte a munkaadói oldal bérbefagyasztási ajánlatát.

A kormány örömmel üdvözölne egy olyan minimálbér-megállapodást, amely a 69 000-76 500 forint közötti sáv közepe környékén születne meg - reagált Csizmár Gábor. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára jelezte azt is, hogy ajánlatos lenne megőrizni a minimálbér reálértékét.

A kormány jövő évi 4,5 százalékos inflációs előrejelzését figyelembe véve a minimálbér 72-73 ezer közötti összegnél őrizné meg reálértékét. Az államtitkár megismételte a miniszterelnök korábbi kijelentését, miszerint az állami tulajdonú cégeknél érvényesítik a OÉT-ben létrejövő megállapodást.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.