<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Ugyan Európában tömegesen nem maradnak otthon az emberek a gazdasági válság miatt, ám a nyári kiadásokat mindenképpen visszafogják, derül ki egy most közzétett kutatásból.

Hét nyugat-európai ország 3 és fél ezer lakosát megkérdezve az Ipsos közvéleményt kutató cég azt állapította meg, hogy a lakosság 64 százaléka tervez nyári nyaralást. Eszerint a recessziós gazdasági helyzet nem sokat változtatott az emberek utazási kedvén, mivel tavaly 67 százalék mondta ugyanezt.

Jobban csökkent a megkérdezettek vakációs kiadási terve: az idén a családok átlag 2066 eurót szánnak nyaralására, tavaly az összeg 2206 euró volt. Az Ipsos szakembere ennek alapján úgy értelmezi, hogy luxuskiadásnak kell tekinteni a nyári nyaralást, ezért mérsékelték a büdzséjét a jelentősnek mondható közel tíz százalékkal. A vakációs utazást átlagban "legalább 4 éjszakás" programnak tervezik.

Az is kiderült az Ipsos még tavasz elején készült felméréséből, hogy leginkább a britek spórolnak majd (14 százalékos kiadáscsökkentés), míg a másik véglet az olaszok, akiknek 76 százaléka szeretne elmenni nyaralni és esetükben a tervezett kiadások csak 4 százalékkal csökkennének csupán. Az olaszok viszont minden más felmért ország polgárainál jobban akarnak saját országukban nyaralni.

MTI/Menedzsment Fórum