2009. június 17. 01:31

Ugyan Európában tömegesen nem maradnak otthon az emberek a gazdasági válság miatt, ám a nyári kiadásokat mindenképpen visszafogják, derül ki egy most közzétett kutatásból.

Hét nyugat-európai ország 3 és fél ezer lakosát megkérdezve az Ipsos közvéleményt kutató cég azt állapította meg, hogy a lakosság 64 százaléka tervez nyári nyaralást. Eszerint a recessziós gazdasági helyzet nem sokat változtatott az emberek utazási kedvén, mivel tavaly 67 százalék mondta ugyanezt.

Jobban csökkent a megkérdezettek vakációs kiadási terve: az idén a családok átlag 2066 eurót szánnak nyaralására, tavaly az összeg 2206 euró volt. Az Ipsos szakembere ennek alapján úgy értelmezi, hogy luxuskiadásnak kell tekinteni a nyári nyaralást, ezért mérsékelték a büdzséjét a jelentősnek mondható közel tíz százalékkal. A vakációs utazást átlagban "legalább 4 éjszakás" programnak tervezik.

Az is kiderült az Ipsos még tavasz elején készült felméréséből, hogy leginkább a britek spórolnak majd (14 százalékos kiadáscsökkentés), míg a másik véglet az olaszok, akiknek 76 százaléka szeretne elmenni nyaralni és esetükben a tervezett kiadások csak 4 százalékkal csökkennének csupán. Az olaszok viszont minden más felmért ország polgárainál jobban akarnak saját országukban nyaralni.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.