TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A legjobbak a banki és informatikai területen, a legrosszabbak az egészségügyben és a textiliparban a fizetések. Két és félszeres is lehet a különbség az egyes ágazatok átlagfizetései között. Ugyanazért a munkáért a legrosszabbul Békés megyében, a legjobban Budapesten fizetnek - írta a szombati Népszabadság.

A hazai munkavállalók bruttó átlagfizetése megegyezik a szomszédos szlovákokéval, 30 százalékkal alacsonyabb viszont, mint cseh kollégáiké. Ez derül ki a Workania állásportál mellett működő bérinformációs holnap, a merces.hu összeállításából - olvasható a lapban.

Az itthoni kereseti viszonyokat tekintve a legjobban fizetett szektorokban - pénzügyek, informatika, gyógyszeripar, bankszféra, tanácsadás - a havi bruttó átlagfizetés 281 és 351 ezer forint között alakul. A legkevesebbet, bruttó 146-161 ezer forint között keresők a fafeldolgozásban, a vendéglátásban, az egészségügyben, a művelődési központokban, valamint a könnyűiparban dolgoznak. (A vendéglátásban ugyan alacsony a bér, de borravaló egészíti ki.). Az összeállításból az is kiderül, hogy a magyarországi átlagfizetés 191 ezer forint, ezen belül a fővárosban 235 ezer, Békés megyében 144 ezer forint.

A külföldi tulajdonú vállalatok nagy része a legjobban fizető kategóriába sorolható. Vegyes képet mutat az állami alkalmazottak keresete. Míg az államigazgatási szervezetekben az átlagilletmény 229 ezer forint, az egészségügy és az oktatás messze elmaradva, 157, illetve 169 ezer forintos átlagfizetéssel került fel a listára. (A számok a következő két évre felfüggesztett 13. havi fizetéssel együtt értendők.)

Jóval az átlagfizetés alatt keresnek a tűzoltók: átlagosan 168 ezer forintot. Ebben a szakmában, csakúgy, mint például a rendőröknél, az átlagot befolyásolja, hogy a tisztek, főtisztek akár többszörösét is kapják annak, amennyit a végrehajtó állományban dolgozók. Utóbbiak bére nettó 100 ezer forint alatt van.

Mindazonáltal az állami és a magánszféra átlagbéreinek összehasonlításából az is tetten érhető, hogy a belföldi magántulajdonú cégeknél a legalacsonyabb az átlagfizetés: havi bruttó 160600 forint - áll a Népszabadságban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.