2008. október 17. 07:44

A január–augusztusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett - 0,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Január-augusztusban a bruttó átlagkeresetek összességében nyolc százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Augusztusban a bruttó átlagkeresetek 7,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

Tavaly a január-augusztusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett - 6,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, áll a KSH közleményében.

Az alkalmazásban állók száma 2008. január-augusztusban átlagosan 2 millió 754 ezer volt. Az év első nyolc hónapjában a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 944 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,5 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,1 százalékkal emelkedett.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első nyolc hónapjában 195 500 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188 700 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 215 900 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 8,0 százalékkal nőttek az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,7 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké pedig 9,4 százalékkal volt magasabb.

Jó üzlet a gazdasági szolgáltatás

Átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (13,8 százalék), pénzügyi tevékenység (13,1 százalék), kereskedelem, javítás (10,1 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (8,6 százalék) gazdasági ágban.

A rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli átlagkereset 7,7 százalékkal nőtt az idén az előző év január-augusztushoz képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,6 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,9 százalékkal lett magasabb.

Január-augusztusban a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120 400 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89 500 forintnak, a szellemi foglalkozásúaké 154 800 forintnak felelt meg. A nettó kereset így átlagosan 7,1 százalékkal volt magasabb az előző évinél: ezen belül a versenyszférát 8,1 százalékos, a költségvetési szervezeteket pedig 5,5 százalékos növekedés jellemezte.

A 206 900 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 8,4 százalékkal volt magasabb az előző év január-augusztusinál. A KSH adati szerint a munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,5 százalékot tett ki.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.