TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A január–augusztusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett - 0,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Január-augusztusban a bruttó átlagkeresetek összességében nyolc százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Augusztusban a bruttó átlagkeresetek 7,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

Tavaly a január-augusztusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett - 6,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, áll a KSH közleményében.

Az alkalmazásban állók száma 2008. január-augusztusban átlagosan 2 millió 754 ezer volt. Az év első nyolc hónapjában a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 944 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,5 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,1 százalékkal emelkedett.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első nyolc hónapjában 195 500 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188 700 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 215 900 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 8,0 százalékkal nőttek az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,7 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké pedig 9,4 százalékkal volt magasabb.

Jó üzlet a gazdasági szolgáltatás

Átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (13,8 százalék), pénzügyi tevékenység (13,1 százalék), kereskedelem, javítás (10,1 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (8,6 százalék) gazdasági ágban.

A rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli átlagkereset 7,7 százalékkal nőtt az idén az előző év január-augusztushoz képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,6 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,9 százalékkal lett magasabb.

Január-augusztusban a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120 400 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89 500 forintnak, a szellemi foglalkozásúaké 154 800 forintnak felelt meg. A nettó kereset így átlagosan 7,1 százalékkal volt magasabb az előző évinél: ezen belül a versenyszférát 8,1 százalékos, a költségvetési szervezeteket pedig 5,5 százalékos növekedés jellemezte.

A 206 900 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 8,4 százalékkal volt magasabb az előző év január-augusztusinál. A KSH adati szerint a munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,5 százalékot tett ki.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.