3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A január–augusztusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett - 0,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Január-augusztusban a bruttó átlagkeresetek összességében nyolc százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Augusztusban a bruttó átlagkeresetek 7,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

Tavaly a január-augusztusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett - 6,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, áll a KSH közleményében.

Az alkalmazásban állók száma 2008. január-augusztusban átlagosan 2 millió 754 ezer volt. Az év első nyolc hónapjában a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 944 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,5 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,1 százalékkal emelkedett.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első nyolc hónapjában 195 500 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188 700 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 215 900 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 8,0 százalékkal nőttek az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,7 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké pedig 9,4 százalékkal volt magasabb.

Jó üzlet a gazdasági szolgáltatás

Átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (13,8 százalék), pénzügyi tevékenység (13,1 százalék), kereskedelem, javítás (10,1 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (8,6 százalék) gazdasági ágban.

A rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli átlagkereset 7,7 százalékkal nőtt az idén az előző év január-augusztushoz képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,6 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,9 százalékkal lett magasabb.

Január-augusztusban a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120 400 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89 500 forintnak, a szellemi foglalkozásúaké 154 800 forintnak felelt meg. A nettó kereset így átlagosan 7,1 százalékkal volt magasabb az előző évinél: ezen belül a versenyszférát 8,1 százalékos, a költségvetési szervezeteket pedig 5,5 százalékos növekedés jellemezte.

A 206 900 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 8,4 százalékkal volt magasabb az előző év január-augusztusinál. A KSH adati szerint a munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,5 százalékot tett ki.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!