2p

Javaslatuk szerint 35 százalékkal kellene nagyobbnak lennie a diplomások bérminimumának a szakmunkásokénál. Jövő januártól vezetnék be.

A minimálbér és a szakmunkás bérminimum mellé diplomás bérminimumot követel a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöksége. Javaslatuk szerint a minimálbérnél 30%-kal kellene nagyobb legyen a szakmunkás bérminimum, s ennek további 35%-t kellene hozzátenni a diplomás bérminimumhoz. Az elképzelés szerint így

bruttó 245 ezer forint lenne a legkisebb diplomás bér.

"Ezzel megoldhatóvá válna az, hogy a bérezések - legalább a minimum szinten - a munkakörhöz előírt kvalifikációnak megfelelően differenciálódnának. Egy ilyen lépés elismerné a felsőfokú végzettség és képességek megszerzése során elvégzett munkát, s azt a kétségtelen tényt, hogy ezekben a munkakörökben az értéktermelés hatékonysága is felette van a társadalmi minimumnak"

- írják.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke (MTI)

Az MKKSZ közleménye emlékeztet, hogy az elmúlt években a munkaerőpiaci feszültségek oldására leginkább a minimál tarifák emelkedtek, a magasabban kvalifikáltak bérei nem. Kirívó példa erre a közalkalmazotti bérrendszer „J” fizetési osztálya, amelybe a besorolás feltétele az akadémiai doktori cím. A Kjt. illetményrendszere több mint 9 éve változatlan, így fordulhat elő, hogy a kezdő szakmunkás és az akadémiai doktor – a szabályok szerint – ma ugyanolyan összegű illetményre jogosult.

Az MKKSZ azt indítványozza, hogy 2018. január 1-jétől legyen háromlépcsős a minimális bértarifa. Eszerint jövő év elejétől

  • 145 ezer forint lenne a minimálbér (a jelenleg hatályos megállapodás szerint ez 138 ezer lenne)
  • 188.500 forint lenne a szakmunkás bérminimum (a mostani állás szerint 180.500 lenne)
  • és a fent már kiemelt 245 ezer lenne a diplomás bérminimum.

A közszolgák már nyár vége óta demonstrálnak az alacsony bérek és a túlterheltség miatt. Ez jobbára abban nyilvánul meg, hogy napi nyolc órát dolgoznak csak, a megszokott túlórákat már nem végzik el. A kormány, bár azt ígérte, már augusztusban megoldást talál a problémára, elég lassan mozdul. Legutóbbi értesülésünk szerint a fejpénz emelésével oldanák meg a béremelést a közszférában.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!