TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Javaslatuk szerint 35 százalékkal kellene nagyobbnak lennie a diplomások bérminimumának a szakmunkásokénál. Jövő januártól vezetnék be.

A minimálbér és a szakmunkás bérminimum mellé diplomás bérminimumot követel a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöksége. Javaslatuk szerint a minimálbérnél 30%-kal kellene nagyobb legyen a szakmunkás bérminimum, s ennek további 35%-t kellene hozzátenni a diplomás bérminimumhoz. Az elképzelés szerint így

bruttó 245 ezer forint lenne a legkisebb diplomás bér.

"Ezzel megoldhatóvá válna az, hogy a bérezések - legalább a minimum szinten - a munkakörhöz előírt kvalifikációnak megfelelően differenciálódnának. Egy ilyen lépés elismerné a felsőfokú végzettség és képességek megszerzése során elvégzett munkát, s azt a kétségtelen tényt, hogy ezekben a munkakörökben az értéktermelés hatékonysága is felette van a társadalmi minimumnak"

- írják.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke (MTI)

Az MKKSZ közleménye emlékeztet, hogy az elmúlt években a munkaerőpiaci feszültségek oldására leginkább a minimál tarifák emelkedtek, a magasabban kvalifikáltak bérei nem. Kirívó példa erre a közalkalmazotti bérrendszer „J” fizetési osztálya, amelybe a besorolás feltétele az akadémiai doktori cím. A Kjt. illetményrendszere több mint 9 éve változatlan, így fordulhat elő, hogy a kezdő szakmunkás és az akadémiai doktor – a szabályok szerint – ma ugyanolyan összegű illetményre jogosult.

Az MKKSZ azt indítványozza, hogy 2018. január 1-jétől legyen háromlépcsős a minimális bértarifa. Eszerint jövő év elejétől

  • 145 ezer forint lenne a minimálbér (a jelenleg hatályos megállapodás szerint ez 138 ezer lenne)
  • 188.500 forint lenne a szakmunkás bérminimum (a mostani állás szerint 180.500 lenne)
  • és a fent már kiemelt 245 ezer lenne a diplomás bérminimum.

A közszolgák már nyár vége óta demonstrálnak az alacsony bérek és a túlterheltség miatt. Ez jobbára abban nyilvánul meg, hogy napi nyolc órát dolgoznak csak, a megszokott túlórákat már nem végzik el. A kormány, bár azt ígérte, már augusztusban megoldást talál a problémára, elég lassan mozdul. Legutóbbi értesülésünk szerint a fejpénz emelésével oldanák meg a béremelést a közszférában.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.