2017. szeptember 23. 10:52

Javaslatuk szerint 35 százalékkal kellene nagyobbnak lennie a diplomások bérminimumának a szakmunkásokénál. Jövő januártól vezetnék be.

A minimálbér és a szakmunkás bérminimum mellé diplomás bérminimumot követel a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöksége. Javaslatuk szerint a minimálbérnél 30%-kal kellene nagyobb legyen a szakmunkás bérminimum, s ennek további 35%-t kellene hozzátenni a diplomás bérminimumhoz. Az elképzelés szerint így

bruttó 245 ezer forint lenne a legkisebb diplomás bér.

"Ezzel megoldhatóvá válna az, hogy a bérezések - legalább a minimum szinten - a munkakörhöz előírt kvalifikációnak megfelelően differenciálódnának. Egy ilyen lépés elismerné a felsőfokú végzettség és képességek megszerzése során elvégzett munkát, s azt a kétségtelen tényt, hogy ezekben a munkakörökben az értéktermelés hatékonysága is felette van a társadalmi minimumnak"

- írják.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke (MTI)

Az MKKSZ közleménye emlékeztet, hogy az elmúlt években a munkaerőpiaci feszültségek oldására leginkább a minimál tarifák emelkedtek, a magasabban kvalifikáltak bérei nem. Kirívó példa erre a közalkalmazotti bérrendszer „J” fizetési osztálya, amelybe a besorolás feltétele az akadémiai doktori cím. A Kjt. illetményrendszere több mint 9 éve változatlan, így fordulhat elő, hogy a kezdő szakmunkás és az akadémiai doktor – a szabályok szerint – ma ugyanolyan összegű illetményre jogosult.

Az MKKSZ azt indítványozza, hogy 2018. január 1-jétől legyen háromlépcsős a minimális bértarifa. Eszerint jövő év elejétől

  • 145 ezer forint lenne a minimálbér (a jelenleg hatályos megállapodás szerint ez 138 ezer lenne)
  • 188.500 forint lenne a szakmunkás bérminimum (a mostani állás szerint 180.500 lenne)
  • és a fent már kiemelt 245 ezer lenne a diplomás bérminimum.

A közszolgák már nyár vége óta demonstrálnak az alacsony bérek és a túlterheltség miatt. Ez jobbára abban nyilvánul meg, hogy napi nyolc órát dolgoznak csak, a megszokott túlórákat már nem végzik el. A kormány, bár azt ígérte, már augusztusban megoldást talál a problémára, elég lassan mozdul. Legutóbbi értesülésünk szerint a fejpénz emelésével oldanák meg a béremelést a közszférában.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.