2017. szeptember 23. 10:52

Javaslatuk szerint 35 százalékkal kellene nagyobbnak lennie a diplomások bérminimumának a szakmunkásokénál. Jövő januártól vezetnék be.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A minimálbér és a szakmunkás bérminimum mellé diplomás bérminimumot követel a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöksége. Javaslatuk szerint a minimálbérnél 30%-kal kellene nagyobb legyen a szakmunkás bérminimum, s ennek további 35%-t kellene hozzátenni a diplomás bérminimumhoz. Az elképzelés szerint így

bruttó 245 ezer forint lenne a legkisebb diplomás bér.

"Ezzel megoldhatóvá válna az, hogy a bérezések - legalább a minimum szinten - a munkakörhöz előírt kvalifikációnak megfelelően differenciálódnának. Egy ilyen lépés elismerné a felsőfokú végzettség és képességek megszerzése során elvégzett munkát, s azt a kétségtelen tényt, hogy ezekben a munkakörökben az értéktermelés hatékonysága is felette van a társadalmi minimumnak"

- írják.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke (MTI)

Az MKKSZ közleménye emlékeztet, hogy az elmúlt években a munkaerőpiaci feszültségek oldására leginkább a minimál tarifák emelkedtek, a magasabban kvalifikáltak bérei nem. Kirívó példa erre a közalkalmazotti bérrendszer „J” fizetési osztálya, amelybe a besorolás feltétele az akadémiai doktori cím. A Kjt. illetményrendszere több mint 9 éve változatlan, így fordulhat elő, hogy a kezdő szakmunkás és az akadémiai doktor – a szabályok szerint – ma ugyanolyan összegű illetményre jogosult.

Az MKKSZ azt indítványozza, hogy 2018. január 1-jétől legyen háromlépcsős a minimális bértarifa. Eszerint jövő év elejétől

  • 145 ezer forint lenne a minimálbér (a jelenleg hatályos megállapodás szerint ez 138 ezer lenne)
  • 188.500 forint lenne a szakmunkás bérminimum (a mostani állás szerint 180.500 lenne)
  • és a fent már kiemelt 245 ezer lenne a diplomás bérminimum.

A közszolgák már nyár vége óta demonstrálnak az alacsony bérek és a túlterheltség miatt. Ez jobbára abban nyilvánul meg, hogy napi nyolc órát dolgoznak csak, a megszokott túlórákat már nem végzik el. A kormány, bár azt ígérte, már augusztusban megoldást talál a problémára, elég lassan mozdul. Legutóbbi értesülésünk szerint a fejpénz emelésével oldanák meg a béremelést a közszférában.

mfor.hu