2005. június 7. 07:41

Másfél ezerrel dolgoztak többen Magyarországon idén márciusban, mint tavaly decemberben. Az idei év első negyedévének mérlege 11.700 újonnan felvett munkatárs és 10.283 elbocsátott dolgozó - írja a Világgazdaság.

Az idén márciusban több mint 23 ezerrel kevesebb üres állást hirdettek meg a cégek országszerte, mint egy évvel korábban. A Foglalkoztatási Hivatal (FH) adatai alapján aggasztó a bejelentett álláshelyek fogyatkozása, ez ugyanis 23 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A 73.568 üres posztra 436.347-en vártak, vagyis egy állásra közel hat munkanélküli jutott márciusban.

[ajanlo=203][igazitas=left/]Keresleti-kínálati álláspiac van, amely gyorsan változik - fogalmazott a lapnak Lukács Zsolt, a Telkes ügyvezető partnere. Szerinte a fővárosban jóval nagyobb a mozgás, vidéken azonban másképp, lassabban működik a cégek munkaerő-felvétele. Tavaly márciushoz képest a legnagyobb lassulás a Nyugat-Dunántúlon következett be; itt 35 százalékkal kevesebb munkalehetőséget hirdettek meg.

Tavaly márciushoz képest közel húsz százalékkal nőtt az állástalan pályakezdők száma, számuk csaknem harmincnyolcezer volt. A diplomás munkakeresők aránya is 15,5 százalékkal emelkedett. Bár a pályakezdők elhelyezkedési esélye általában nem javult, a friss diplomások munkanélkülisége az első négy hónapban enyhült. Míg év elején közel 3.800 felsőfokú végzettségű fiatal szerepelt a regisztráltak között, addig április végén 3.600-an voltak. Munkakeresésüket a tavaszi állásbörzék is gyorsították, bár a Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint a diplomás pályakezdők munkanélküliségi rátájának tetőzésére még várni kell, ez általában augusztusban következik be, számol be a Világgazdaság.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!