TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2005. július 28. 07:01

A szabályok ugyan nem engednék, mégis indokolatlanul nagyok a jövedelemkülönbségek a nagyobb üzletláncok áruházai között. A leginkább kirívó bérkülönbségek a Tescónál tapasztalhatók, írja a Népszabadság.

[ajanlo=318][igazitas=left/]Az egyenlő díjazás elvének alkalmazását figyelve vizsgálta A bérek alakulását nyolc magyarországi multinacionális vállalkozásnál a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. A felmérést az indokolta, hogy az uniós bérfelzárkózás mellett egyre több dolgozó nehezményezi, hogy azonos munkáltatónál, de más településen különböző díjazást talált. A szabályok azonban nem engedik, hogy a munkavégzés minőségével össze nem függő "tulajdonságaik", helyzetük alapján megkülönböztessék a munkavállalókat.

A csoportosításnál az amúgy is hátrányos helyzetű települések találhatók a legalsó harmadban (Békés, Borsod, Hajdú, Szabolcs és Tolna megye). A legmagasabb keresetűek között Győr, Fejér és Pest megye szerepel. Budapest külön kategória, itt valamennyi üzlethálózat beosztott dolgozójának bruttó keresete 82500-115000 forint között szóródik.

Kiugróak a bérkülönbségek a legmagasabb keresetű Tescónál. A Békés, Borsod vagy Tolna megyében dolgozók fizetése átlagosan 30 százalékkal kisebb, mint a fővárosiaké. Kisebb bérek és kisebb eltérések jellemzik a Spar, a Plus, a Csemege-Match, a Metro és a Praktiker üzleteit, többnyire 10-20 százalékkal maradnak el a keresetek a budapestiekétől. A területi elhelyezkedés szinte nem befolyásolja a Penny Marketnél dolgozók bérét, bár egy üzleten belül ugyanabban a munkakörben akár 20 százalékos eltérést is tapasztalható.

A Tesco jelentős bérkülönbségét Danks Emese, a cég szóvivője azzal indokolta, hogy az adott régióban versenyképes fizetésre törekszenek, de alkalmazkodnak más üzletláncok bérezési gyakorlatához is, olvasható a Népszabadságban.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.