2005. július 28. 07:01

A szabályok ugyan nem engednék, mégis indokolatlanul nagyok a jövedelemkülönbségek a nagyobb üzletláncok áruházai között. A leginkább kirívó bérkülönbségek a Tescónál tapasztalhatók, írja a Népszabadság.

[ajanlo=318][igazitas=left/]Az egyenlő díjazás elvének alkalmazását figyelve vizsgálta A bérek alakulását nyolc magyarországi multinacionális vállalkozásnál a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. A felmérést az indokolta, hogy az uniós bérfelzárkózás mellett egyre több dolgozó nehezményezi, hogy azonos munkáltatónál, de más településen különböző díjazást talált. A szabályok azonban nem engedik, hogy a munkavégzés minőségével össze nem függő "tulajdonságaik", helyzetük alapján megkülönböztessék a munkavállalókat.

A csoportosításnál az amúgy is hátrányos helyzetű települések találhatók a legalsó harmadban (Békés, Borsod, Hajdú, Szabolcs és Tolna megye). A legmagasabb keresetűek között Győr, Fejér és Pest megye szerepel. Budapest külön kategória, itt valamennyi üzlethálózat beosztott dolgozójának bruttó keresete 82500-115000 forint között szóródik.

Kiugróak a bérkülönbségek a legmagasabb keresetű Tescónál. A Békés, Borsod vagy Tolna megyében dolgozók fizetése átlagosan 30 százalékkal kisebb, mint a fővárosiaké. Kisebb bérek és kisebb eltérések jellemzik a Spar, a Plus, a Csemege-Match, a Metro és a Praktiker üzleteit, többnyire 10-20 százalékkal maradnak el a keresetek a budapestiekétől. A területi elhelyezkedés szinte nem befolyásolja a Penny Marketnél dolgozók bérét, bár egy üzleten belül ugyanabban a munkakörben akár 20 százalékos eltérést is tapasztalható.

A Tesco jelentős bérkülönbségét Danks Emese, a cég szóvivője azzal indokolta, hogy az adott régióban versenyképes fizetésre törekszenek, de alkalmazkodnak más üzletláncok bérezési gyakorlatához is, olvasható a Népszabadságban.

Menedzsment Fórum

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!