2007. február 8. 08:11

Csekély mértékben, de csökken itthon a minimálbéren foglalkoztatottak aránya. Míg 2002-ben a teljes munkaidősök több mint tizenegy százaléka (291 ezer fő) kapta a legkisebb bért, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2005-ben ez az arány már csak 7,95 százalék volt – írja a Világgazdaság.

Ez körülbelül kétszázezer munkavállalót jelentett. A lap által megkérdezettek szerint ez a kedvező tendencia folytatódik, ám az önfoglalkoztatók körében nem várható javulás. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke úgy véli, a garantált bérminimum tavaly július elsejei kötelező bevezetése automatikusan csökkenti az országos minimálbéren (most 65 500 forint) élők számát, sőt az ágazati kollektív alkuk - például a 2006-ban aláírt építőipari - is ezt eredményezik.

Ugyanezen okokat említette Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára is, hozzátéve, hogy egy egészséges gazdaságban a minimálbéren foglalkoztatottak aránya a vállalkozások versenyképességének a növekedésével egyenes arányban csökken.

Bár a feketefoglalkoztatás felszámolását "ösztönző" intézkedések (a büntető törvénykönyv 2005-ös változása, miszerint szabadságvesztéssel is szankcionálhatók az "adócsaló" illegális munkaadók, valamint a munkaügyi ellenőrzések folyamatos szigorítása) miatt az lett volna logikus, hogy minimálbéren jelentsék be a cégek a dolgozóikat, de a legtöbben már akkor is a legkisebb kereset fölé emeltek az összeget. A minimum-járulékalap (a minimálbér kétszerese után fizetendő járulék) tavalyi bevezetése miatt pedig a szürkefoglalkoztatók is fehérítettek, inkább magasabb bejelentett jövedelem után fizetve meg a járulékokat - olvasható a Világgazdaságban.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.