TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Csekély mértékben, de csökken itthon a minimálbéren foglalkoztatottak aránya. Míg 2002-ben a teljes munkaidősök több mint tizenegy százaléka (291 ezer fő) kapta a legkisebb bért, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2005-ben ez az arány már csak 7,95 százalék volt – írja a Világgazdaság.

Ez körülbelül kétszázezer munkavállalót jelentett. A lap által megkérdezettek szerint ez a kedvező tendencia folytatódik, ám az önfoglalkoztatók körében nem várható javulás. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke úgy véli, a garantált bérminimum tavaly július elsejei kötelező bevezetése automatikusan csökkenti az országos minimálbéren (most 65 500 forint) élők számát, sőt az ágazati kollektív alkuk - például a 2006-ban aláírt építőipari - is ezt eredményezik.

Ugyanezen okokat említette Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára is, hozzátéve, hogy egy egészséges gazdaságban a minimálbéren foglalkoztatottak aránya a vállalkozások versenyképességének a növekedésével egyenes arányban csökken.

Bár a feketefoglalkoztatás felszámolását "ösztönző" intézkedések (a büntető törvénykönyv 2005-ös változása, miszerint szabadságvesztéssel is szankcionálhatók az "adócsaló" illegális munkaadók, valamint a munkaügyi ellenőrzések folyamatos szigorítása) miatt az lett volna logikus, hogy minimálbéren jelentsék be a cégek a dolgozóikat, de a legtöbben már akkor is a legkisebb kereset fölé emeltek az összeget. A minimum-járulékalap (a minimálbér kétszerese után fizetendő járulék) tavalyi bevezetése miatt pedig a szürkefoglalkoztatók is fehérítettek, inkább magasabb bejelentett jövedelem után fizetve meg a járulékokat - olvasható a Világgazdaságban.

Menedzsment Fórum

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.