2013. január 14. 04:34

A kormány még 2013-ban is életben tartja a bérkompenzáció intézményét, bár sokkal kisebb segítséget nyújt, mint tette azt tavaly. Az alacsonyabb bérért foglalkoztatottak esetében emiatt van, ahol kétszer több szociális hozzájárulási adót kell fizetni, mint tavaly. Mfor.hu-háttér.

Mint az már számtalanszor leírtuk, az szja-, a járulékváltozások és az adójóváírás egyidejű teljes kivezetése miatt 2012-től az alacsonyabb keresetű munkavállalók esetében ugyanaz a bruttó bér szignifikánsan kevesebb nettó bért ért. Ezért, hogy a nettó összegek ne csökkenjenek drasztikus mértékben, elvárt béremelésről határozott a kormány a versenyszférában is. Mivel azonban a vállalkozások számára mindez - és a minimálbér közel 20 százalékos mértékű tavalyi emelése is - jelentős többletterhet jelentett, a kormány egy kompenzációs rendszert dolgozott ki a bruttó 300 ezer forint alatti összegért foglalkoztatottakra vonatkozóan.

Ennek keretében az emelés miatt keletkező többletköltség egy részét átvállalták a munkáltatótól. Ez a rendszer a kormány rendelete értelmében 2013 év végéig él, bár már az idei évtől sokkal kisebb mértékben nyújt támogatást az állam, mint tette azt tavaly.

Ezért az mfor.hu megvizsgálta idén hogy alakul a támogatás mértéke, és a kompenzáció érvényesítése után fizetendő szociális hozzájárulási adó mértéke. Kitérünk majd arra is, hogy az a vállalkozó, aki ezt idén is érvényesíti, mekkora tehernövekedéssel számolhat a csökkentett támogatás miatt.

190 ezer helyett már csak 130 ezerig él

A bérkompenzáció alapszabályaiban nincsen változás idén sem. Vagyis a kompenzáció alapját továbbra is a közterhek levonása nélküli bruttó bér jelenti, és a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) lehet csökkenteni.

Abban az esetben, ha a bruttó bér 75 ezer forintnál alacsonyabb, akkor a kompenzáció mértéke a kedvezmény alap 16 százaléka (tavaly ez 21,5 százalék volt), viszont egy felső határt is meghatározott a kormány, így legfeljebb 12 ezer forinttal csökkenthető a teher.

Akkor, ha a bruttó bér meghaladja a 75 ezer forintot, bonyolódik a helyzet, és a kompenzáció a bér növekedésével egyre kisebb lesz. A 75 ezer forint feletti bruttó résznek a 20 százaléka ugyanis csökkenti a kompenzációként érvényesíthető összeget. Vagyis egy 100 ezer forintos bruttó bérnél a 25 ezer forint (100 ezer - 75 ezer) 20 százalékát, vagyis 5 ezer forintot kell a maximálisan igénybe vehető 12 ezer forintból levonni. Így a szociális hozzájárulási adó 7000 forinttal csökkenthető. 2012-ben a másféle mértéknek köszönhetően még 12 625 forinttal lehetett mérsékelni az alkalmazott után felmerülő költséget.

Az alábbi grafikon azt szemlélteti, hogy az egyes bruttó béreknél mekkora bérkompenzáció érvényesíthető idén. Látható, hogy lényegében a bruttó bér 5 ezer forintos emelkedésével ezer forintokkal csökken a kompenzáció összege, míg végül 135 ezer forint bruttó bér esetén már a teljes bérköltség a munkáltatóra hárul. Tavaly egyébként még 7725 forintot átvállalt az állam a munkáltatótól ennél a bérszintnél.

100 százalékos tehernövekedés az alacsony bruttó béreknél

Vagyis a munkáltatónak egy 135 ezer forintért foglalkoztatott alkalmazott után a bérkompenzáció csökkentett idei mértéke miatt 27 százalékkal nő a fizetendő szociális hozzájárulási adó. (A 135 ezer forintos bért 36 450 forint szociális hozzájárulási adó terhel, amiből tavaly 7 725 forintot az állam átvállalt, így 2012-ben "csak" 28 725 forintot kellett fizetni.)  Ennél csak nagyobb mértékű tehernövekedés figyelhető meg az alacsonyabb bruttó bérszinteknél. Például 75 ezer forintos bruttó fizetés esetén tavaly még 4125 forintos szochót jelentett a foglalkoztatás, idén ez már 8 250 forintra emelkedik (jövőre pedig már a teljes, 20 250 forintot a munkaadónak kell vállalnia).

Mivel azonban az idei évben jelentősen csökken a kompenzáció mértéke, ahogy az már kiderült, ennél sokkal jobban járhat a munkavállaló, ha lehetőség szerint az érintett alkalmazottaknál a munkahelyvédelmi akcióterv által biztosított járulékkedvezményt veszi igénybe. Ez a döntés ugyanis csak rajta áll – persze, abban az esetben, ha megfelel a kritériumoknak, miszerint bruttó 100 ezer forint alatti bérért foglalkoztatja a dolgozót, aki a támogatott munkavállalói csoport valamelyikébe besorolható (25 év alatti, 55 év feletti, tartósan munkanélküli, szakképzetlen, vagy pedig gyesről, gyedről visszatérő kismama).

Székely Sarolta
mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.